Vijesti ROMI.HR

/
Print - SAVJET ZA LJUDSKA PRAVA POČEO DJELOVATI

IZ UREDA PUČKE PRAVOBRANITELJICE

31. 8. 2018.
SAVJET ZA LJUDSKA PRAVA POČEO DJELOVATI

Predstavnici medija, nacionalnih manjina, akademske zajednice i organizacija civilnog društva, izabrani u Savjet za ljudska prava pučke pravobraniteljice, okupili su se na prvom sastanku novog sastava Savjeta.

ROMI.HR

Novi sastav Savjeta čine Tvrtko Barun iz Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, Sanja Barić s Pravnog fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti, Ema Tarabochia iz HND-a, Antonija Petričušić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Milan Mitrović iz Vijeća romske nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda te Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava.

Na prvom sastanku, pučka pravobraniteljica Lora Vidović te njezine zamjenice Lidija Lukina Kezić, Tena Šimonović Einwalter i Maja Kević, detaljnije su ih upoznale s ovlastima institucije Pučkog pravobranitelja i dosadašnjom praksom, kao i mogućnostima suradnje ove institucije sa Savjetom kao tijelom i pojedinim članovima.

Savjet za ljudska prava savjetodavno je tijelo koje pučkoj pravobraniteljici predlaže strateške smjernice u području promicanja ljudskih prava i sloboda te unaprjeđuje suradnju institucije s civilnim društvom, akademskom zajednicom i medijima. Sastaje se najmanje dva puta godišnje, pri čemu, uz navedene zadatke, također raspravlja o analitičkom i istraživačkome radu te predlaže smjernice za jačanje vidljivosti i prepoznatljivosti institucije.

Pučka pravobraniteljica je imenovala članice i članove novog Savjeta za ljudska prava nakon provedenog javnog natječaja. U ovom sazivu Savjeta, po prvi put, je član i Milan Mitrović, pripadnik romske nacionalne manjine. Riječ je o jednom od najaktivnijih pripadnika romske zajednice u Hrvatskoj i jednom od najuspješnijih predsjednika vijeća romske nacionalne manjine. Za člana Savjeta predložilo ga je Romsko nacionalno vijeće temeljem iznimnih rezultata pokazanih u dosadašnjem radu.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti