Vijesti ROMI.HR

/
Print - STIPENDIJE UREDA VISOKOG POVJERENIKA UN ZA LJUDSKA PRAVA

STIPENDIJE OHCHR-a ZA PRIPADNIKE NACIONALNIH MANJINA

17. 5. 2018.
Ohchr logo STIPENDIJE UREDA VISOKOG POVJERENIKA UN ZA LJUDSKA PRAVA
OHCHR logo
STIPENDIJE UREDA VISOKOG POVJERENIKA UN ZA LJUDSKA PRAVA

Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) otvorio je natječaj za stipendije za pripadnike nacionalnih, jezičnih i vjerskih manjina. Stipendisti i stipendistice će boraviti u Ženevi pet tjedana, gdje će imati priliku stjecati znanja o strukturi Ujedinjenih naroda i o mehanizmima djelovanja na zaštiti i unaprjeđenju ljudskih, a posebno manjinskih prava. Rok za prijavu kandidata je 30. lipanj 2018. godine.

ROMI.HR

Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava otvorio je, kao dio Programa za stipendiranje manjina (Minorities Fellowship Programme – MFP), natječaj za stipendije pripadnicima nacionalnih, jezičnih i vjerskih manjina. Stipendisti i stipendistice će boraviti u Ženevi, u Uredu Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava pet tjedana, gdje će imati priliku stjecati znanja o strukturi Ujedinjenih naroda i o mehanizmima kroz koje Ujedinjeni narodi štite i promoviraju ljudska prava na međunarodnoj razini općenito, a posebno prava manjina.

Opći cilj provođenja ovog programa stipendiranja je pružiti pripadnicima manjina priliku steći znanja i vještine u međunarodnom području ljudskih prava, kako bi bili u mogućnosti pomoći svojim organizacijama odnosno manjinskim zajednicama u zaštiti i promociji ljudskih i manjinskih prava, stoga je ključno da predloženi kandidati budu oni koje će se vratiti u svoje nevladine organizacije i raditi a pripadnicima svoje manjinske zajednice na terenu.

Primarni uvjet je da kandidati budu pripadnici neke od nacionalnih, jezičnih ili vjerskih manjina. Kandidati koji nisu pripadnici manjina neće biti razmatrani. Kandidati trebaju imati sposobnosti, želju i mogućnosti da osposobljavaju druge pripadnike nacionalne, jezične ili vjerske manjine kojoj pripadaju nakon svog povratka s ovog programa u svoje manjinske zajednice i prije prihvaćanja u program moraju prihvatiti tu obvezu.

Formalno obrazovanje određene razine neće biti prepreka za prihvaćanje kandidatura ukoliko kandidat ili kandidatkinja ima potrebna relevantna iskustva koja može dokazati. Dobro poznavanje engleskog jezika, kao jezika na kojemu će se program provoditi, je uvjet za sudjelovanje u ovom programu.

Osobe zainteresirane za ovaj program stipendiranja mogu kandidirati organizacije civilnog društva ili manjinske zajednice, a poželjno je da to budu organizacije koje dolaze iz manjinskih zajednica i aktivno djeluju na zaštiti i unaprjeđenju položaja pripadnika nacionalnih manjina.

Program stipendiranja za manjine provodi se od 2005. godine, a sudionici će ove godine imati priliku sudjelovati i 11. sesiji Foruma za pitanja manjina. Program stipendiranja je godišnjeg karaktera, a ovaj će se provoditi u studenom 2018. godine. Rok za prijavu kandidata je 30. lipanj 2018. godine.

Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) dio je Tajništva Ujedinjenih naroda i nastao je na principima  usmjerenosti svjetske organizacije općim idealima ljudskog dostojanstva. Sjedište mu je u Ženevi i ima jedinstven mandat međunarodne zajednice da promovira i štiti ljudska prava. Od 2014. godine je Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava princ Zeid Ra'ad Al Hussein iz Jordana.

Detalje o prijavi za program stipendiranja možete pronaći ovdje.

 
Povratak na sve vijesti