Vijesti ROMI.HR

/
Print - STIPENDIJE ZA CEU U BUDIMPEŠTI

PRIPREMA ROMA ZA DIPLOMSKE STUDIJE

6. 2. 2019.
STIPENDIJE ZA CEU U BUDIMPEŠTI

U okviru Programa romskih studija otvorene su prijave na pripremni program za upis Roma na diplomske studije. Program se provodi na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti i traje od kolovoza/rujna 2019. godine do lipnja 2020. godine. Na program se mogu prijaviti studenti koji se izjašnjavaju kao Romi, a koji su završili preddiplomski studij iz područja društvenih znanosti.

Program pripreme Roma za diplomske studije je osnovan prije 14 godina s ciljem da omogući Romima ravnopravan pristup visokom obrazovanju. To je desetomjesečni program koji potiče otvorenu debatu i razmjenu ideja i mišljenja među Romima i koji teži poboljšanju znanja engleskog jezika i drugih pretpostavki za akademsko obrazovanje Roma na postdiplomskoj razini.

Pored pripadnosti romskoj naciji i diplome preddiplomskih studija za prijavu na program je neophodno i znanje engleskog jezika-najmanje B1 razina, interes za studiranje i ambicija za pozitivne promjene unutar romske zajednice.

Akademska područja koja su dostupna Programom romskih studija obuhvaćaju ekonomiju, znanost o okolišu i politiku, rodne studije, povijest, međunarodne odnose, međunarodno poslovno pravo, ljudska prava, matematiku, filozofiju, političke znanosti, javne politike, sociologiju i društvenu antropologiju.

Uspješnim kandidatima namijenjena je puna stipendija tokom trajanja Programa. Stipendijom su pokriveni troškovi putovanja do i iz Budimpešte, školarina, školski materijali i naknade. Osiguran je i smještaj u stambenom centru Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti, zdravstveno osiguranje i mjesečna stipendija za troškove života.

Na Program pripreme za diplomske studije se pored studenata iz Hrvatske mogu prijaviti Romi iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Grčke, Mađarske, Italije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Turske i Ukrajine.

Jedan od studenata koji je bio dio projekta Programa romskih studija, Atanas Ivanov Stojanov iz Bugarske o učešću na Programu je izjavio: ,,Program romskih studija bio je jedina stvar koju sam doista želio! Prijavljivao sam se četiri godine za redom dok nisam napokon primljen na Program. Program mi je dao ne samo znanje engleskog na akademskoj razini, već mi je podigao samopouzdanje i otkrio skriveni osobni potencijal. Najvažnije je da sam sklopio prijateljstva koja traju zauvijek.“

U prethodnih 14 godina trajanja programa dodijeljene su 204 stipendije Romima iz 21 države. Rok za prijavu na Program je 8. travanj 2019. godine, a više informacija o programu i potrebnoj dokumentaciji se mogu naći na internetskoj stranici www.romanistudies.ceu.edu.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti