Vijesti ROMI.HR

/
Print - USPJEŠNO PROVEDEN EVS PROJEKT

USPJEŠNO PROVEDEN PROJEKT

29. 10. 2018.
USPJEŠNO PROVEDEN EVS PROJEKT

Uspješno je proveden projekt Europa podržava uključenje Europske volonterske službe. Projekt je provođen tijekom 2018. godine, a uključio je volontiranje dvije volonterke. Projekt se provodio s ciljem osvještavanja šire društvene zajednice o problemima s kojima se Romi suočavaju i doprinosa izgradnji tolerancije u društvu.

ROMI.HR

Uz aktivno sudjelovanje volonterki Europske volonterske službe uspješno je proveden projekt 'Europa podržava uključivanje 3'. Volonterke iz Bosne i Hercegovine i Srbije boravile su u Republici Hrvatskoj i tijekom 2018. godine kroz svoje volonterske aktivnosti aktivno sudjelovale u provođenju ovog međunarodnog projekta.

Volonterka Magda Anastasijević došla je iz Srbije, a na volontiranje je upućena od strane svoje organizacije IDC, a volonterka Irena Malovrh je došla iz Bosne i Hercegovine, a na volontiranje ju je uputilo Udruženje Slovenaca Triglav.

Glavni cilj provođenja ovog projekta je osvještavanja šire društvene zajednice o problemima s kojima se Romi suočavaju i doprinosa izgradnji tolerancije u društvu te stvaranja poticajnijeg i pozitivnijeg okruženja za ostvarivanje i zaštitu prava pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Volonterke su počeke s volontiranjem u Hrvatskoj početkom veljače 2018. godine, a završile su svoje volonterske aktivnosti krajem lipnja 2018. godine. Kroz navedeno vrijeme volonterke su prošle osposobljavanje i pripreme za što uspješnije volontiranje od strane organizacija koje su ih uputile na volontiranje i od Romskog nacionalnog vijeća u kojem su volontirale, a nakon dolaska su prošle intenzivni šestodnevni trening u Orahovici.

Kroz pripreme koje su prošle i kroz iskustvo koje su od dolaska stjecale volonterke su se aktivnosti uključile u rad organizacije domaćina i doprinosile u provođenju projekta Europa podržava uključenje, ali i drugih aktivnosti Romskog nacionalnog vijeća.

Tijekom svog boravka u Hrvatskoj volonterke su posjetile više romskih i drugih organizacija civilnog društva te se upoznale s njihovim radom i ciljevima djelovanja. Posjetile su i više romskih naselja u raznim područjima Republike Hrvatske i upoznale se s uvjetima i okolnostima u kojima žive pojedine lokalne romske zajednice u Hrvatskoj.

Sastavni dio aktivnosti bilo je i aktivno i kontinuirano sudjelovanje volonterki u pripremi članaka za portal ROMI.HR uključujući pripremu i objavu autorskih članaka samih volonterki. U tekstovima koje su pripremale volonterke su pisale o raznim temama, a poseban angažman su uložile u tekstove o Romima u državama iz kojih su došle na volontiranje.

Posebno zanimljiv dio volontiranja prema riječima samih volonterki je bilo njihovo sudjelovanje u osmišljavanju i provođenju radionica u školama u raznim područjima Republike Hrvatske. U suradnji s školama i kroz neposredan rad s učenicima volonterke su potakle mlade s kojima su radile na razmišljanje i razgovor o pitanjima nediskriminacije odnosno tolerancije i razumijevanja među pripadnicima ranih zajednica. Posebno je to bilo značajno u svjetlu činjenice da su radionice organizirane u područjima s velikim brojem pripadnika romske nacionalne manjine odnosno školama u kojima se zajedno obrazuju i romska i druga djeca i u kojima povremeno dolazi do poteškoća izazvanim predrasudama odnosno nepoznavanjem drugog i drugačijeg.

Volonterke su provele i uličnu akciju kroz koju su anketirale prolaznike na jednom zagrebačkom trgu o njihovim stavovima i mišljenjima o diskriminaciji. Ova akcija je provedena kao aktivnost čiji cilj je bilo utvrditi javno mišljenje o ovim, iz perspektive romske nacionalne manjine, iznimno važnim pitanjima. Akcija je osmišljena i provedena i kao nastavak na sličnu akciju odnosno ispitivanje javnog mišljenja koje su provele volonterke koje su sudjelovale u prethodnom projektu Europske volonterske službe.

Iznimno važnim djelom iskustva stečenog kroz volontiranje na ovom projektu volonterke su ocijenile posjet Memorijalnom centru Jasenovac i upoznavanjem s povijesnim informacijama o masovnim zločinima koji su provedeni nad Romima kao i Srbima i Židovima kao stradalničkim narodima nad kojima je tijekom Drugog svjetskog rata proveden genocid.

Kroz vrijeme provedene u volontiranju u Hrvatskoj volonterke su provele i svoje osobne projekte usmjerene na proširenje vlastitog znanja i iskustva o Romima u Republici Hrvatskoj.

Na završetku procesa volontiranja volonterke su odličnim ocijenile svoje iskustvo volontiranja u Romskom nacionalnom vijeću, te zahvalile svojim domaćinima na sjajnom iskustvu i prilici koju im je Romsko nacionalno vijeće pružilo kroz ovaj projekt.

Istaknule su kako su kroz ovaj Erasmus+ projekt dobile priliku da puno bolje upoznaju i romsku zajednicu i njene probleme i potrebe i kako im je puno značila prilika koju su dobile da svojim volontiranjem kroz projekt Europa podržava uključivanje i osobno doprinesu poboljšanju položaja romske zajednice u Hrvatskoj i unaprjeđenju tolerancije, posebno kod mladih ljudi.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti