Vijesti ROMI.HR

/
Print - VEČER NACIONALNIH MANJINA U BJELOVARU

SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA

6. 12. 2018.
1 manjine i zastave VEČER NACIONALNIH MANJINA U BJELOVARU
Foto: Branka Sobodić
VEČER NACIONALNIH MANJINA U BJELOVARU

U Bjelovaru je održana tradicionalna Večer nacionalnih manjina. Uz brojne nacionalne manjine s područja Bjelovarsko-bilogorske županije sudjelovale su nacionalne manjine iz drugih dijelova Republike Hrvatske. Posebno toplo bili su pozdravljeni plesačice i plesači koji su predstavili muzičko i plesno stvaralaštvo romske nacionalne manjine.

Autorica: Slađana Đurđević

Već tradicionalno, posljednji vikend u studenom, a ove godine je to bila subota, 25. studenog, održani su susreti kulturno umjetničkih društava manjinskih zajednica Republike Hrvatske u Bjelovaru pod nazivom Večer nacionalnih manjina. Ove godine bila je vrlo velika posjećenost te se tražilo mjesto više na tribinama, a osobito velika gužva vladala je u predvorju Dvorane europskih prvaka u Bjelovaru gdje su sudionici večeri predstavljali svoje narodne nošnje te nacionalne specijalitete i druge elemente tradicijske kuhinje matične zemlje uz prigodnu degustaciju za sve posjetitelje.

U ovogodišnjem bogatom programu sudjelovalo je više od 400 izvođača iz redova devet nacionalnih manjina: bošnjačke, češke, mađarske, makedonske, njemačke, romske, slovačke, srpske i ruske. Uz njih su nastupili i gosti iz inostranstva - kulturno umjetnička društva iz Albanije i Češke kao i KUD Sesvete iz Hrvatske kao predstavnici većinske zajednice.

Manifestacija je još jednom potvrdila kako je Bjelovar multikulturalna sredina u kojoj, u skladu i suživotu, žive pripadnici čak 21 nacionalne manjine s pripadnicima većinske zajednice. Posebno je to istaknuo i  pokrovitelj manifestacije, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, u svom obraćanju brojnim sudionicima i gledateljima riječima: „U Bjelovaru na manjine ne gledamo samo kao na manjine. To su naši sugrađani koji oplemenjuju našu kulturu. Zaista s pravom možemo reći da se radi o sjajnoj manifestaciji koja predstavlja svo bogatstvo, običaje i tradiciju manjinskih zajednica našeg kraja koja se stopila u kulturu hrvatskog naroda našeg grada i regije.

Uz Grad Bjelovar pokrovitelj manifestacije bio je i Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske čiji je predsjednik Aleksandar Tolnauer pozdravio prisutne i pohvalio organizaciju i samu manifestaciju ocijenivši je vrlo značajnom za suživot u zajednici kao i primjer dobre prakse koja povezuje kulturu različitosti u unapređenju društva.

Županija  Bjelovarsko–bilogorska sufinancirala je organizaciju 12. Večeri nacionalnih manjina i tako podržala glavnog organizatora, s devedesetogodišnjom tradicijom postojanja, Češku obeci Bjelovar. Župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Damir Bajs, pozdravio je sve prisutne, čestitao organizatorima na vrlo uspješno organiziranoj manifestaciji, te izrazio zadovoljstvo prepunom dvoranom kao i činjenicom kako je svake godine ova manifestacija sve posjećenija. Prisjetio se puta koji je, od skromnih početaka u Domu kulture u Bjelovaru, prerasla u veliku i značajnu manifestaciju kojoj je i velika Dvorana evropskih prvaka postala nedovoljno velika da primi sve zainteresirane.

Program je trajao gotovo dva sata. Nacionalna manjina za nacionalnom manjinom, narodne nošnje za narodnim nošnjama, tradicijska plesovi za tradicijskim plesovima. izlazila je na pozornicu i predstavljala svoju tradiciju i običaje. Mnoštvo narodnih nošnji, glazbala, napjeva  i tradicionalnih pjesama i plesova spojio se u prekrasni šareni buket stvaralaštva nacionalnih manjina.

Najviše ovacija i najglasniji pljesak publike ponovno su dobili predstavnici jedine manjine koja je nastupala, a koja nema matičnu državu - Romi. Njih su i ove godine predstavljali članovi romskog KUD-a „Darda“ iz Darde u Baranji, no ovaj put u malo širem sastavu. Na njihov nastup nitko u publici nije ostao ravnodušan. Njihov voditelj i koreograf, Jovica Radosavljević, bio je veoma ponosan te je obećao da će nastojati  i dogodine sudjelovati i dostojno predstaviti nacionalnu manjinu kojoj pripada.

Na kraju programa prisutne je pozdravila i zahvalila se izvođačima Miruška Lončar, predsjednica „Češke obeci“ i jedna od idejnih začetnica ove značajne manifestacije, uz poziv izvođačima da se u još većem broju susretnemo i slijedeće godine.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti