Vijesti ROMI.HR

/
Print - VIŠE ROMSKE DJECE U ŠKOLAMA, ALI SU I DALJE MARGINALIZIRANA

REZULTATI ISTRAŽIVANJA SVJETSKE BANKE I UNDP-a

27. 4. 2018.
Rastislav vrbensky 3a VIŠE ROMSKE DJECE U ŠKOLAMA, ALI SU I DALJE MARGINALIZIRANA
Rastislav Vrbensky, UNDP
VIŠE ROMSKE DJECE U ŠKOLAMA, ALI SU I DALJE MARGINALIZIRANA

Prema istraživanju Svjetske banke i Fonda za razvoj Ujedinjenih naroda, povećao se broj romske djeca na području Zapadnog Balkana koja pohađaju osnovne škole. Usprkos tome, i dalje su marginalizirani u društvu, stopa nezaposlenosti je dvostruko veća među romskim stanovništvom, rjeđe potražuju medicinsku njegu i češće na spavanje odlaze gladni.

ROMI.HR

Svjetska banka (WB) i Fonda za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) proveli su prvo veliko istraživanje o Romima u zemljama Zapadnog Balkana od 2011. godine. U istraživanje su bile uključene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija. Prema nalazima tog istraživanja može se zaključiti da iako su pomaci u položaju Roma primjetni, Romi su i dalje marginalizirani. 

Napredak je uočljiv u polju obrazovanja – više romske djece redovno pohađa osnovne škole. Smanjen je broj Roma bez osobnih dokumenata. Nezaposlenost među mladim Romima (od 18 do 24 godine) je međutim izuzetno visoka (u Srbiji 73%, BiH 86%), a još je viša kada se analiziraju statistički podaci koje se odnose za mlade Romkinje.

Broj nezaposlenih mladih Romkinja iznimno je visok, a najgora situacija je u Crnoj Gori gdje je nevjerojatnih 93% mladih Romkinja nezaposleno. Trećina ispitanika rekla je kako najmanje jedan član njihovog domaćinstva odlazi gladan na spavanje. Otežan je i pristup zdravstvenoj skrbi, tako da opada broj Roma koji u istraživanju svoje zdravlje opisuju kao „vrlo dobro“ ili „dobro“.

"U ranoj dobi imamo puno romske djece u školama. Ali kada su dovoljno stari da postanu dio radne snage, većina ih je već isključena. Kako je ostalo još samo 12 godina do isteka Ciljeva održivog razvoja (COR) do 2030. vrijeme je da se više potrudimo da nitko ne ostane zapostavljen“ istakao je Rastislav Vrbensky, zamjenik direktora UNDP-a za Europu i središnju Aziju. 

Ovi podaci još su više poražavajući obzirom da se ne odnose na izrazito nerazvijena područja Svijeta već na države koje žele u narednom desetljeću postati punopravne članice Europske unije.

„Potreban je zajednički trud da bi se izborili sa diskriminatornim stavovima koji predstavljaju prepreku uključivanju Roma“, navodi se, pored ostalog, u zaključcima istraživanja Svjetske banke i UNDP-a.
 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti