Vijesti ROMI.HR

/
Print - ZORAN MILANOVIĆ - NOVI PREDSJEDNIK REPUBLIKE

NOVOIZABRANI PREDSJEDNIK REPUBLIKE

6. 1. 2020.
ZORAN MILANOVIĆ - NOVI PREDSJEDNIK REPUBLIKE

Zoran Milanović izabran je 5. siječnja, u drugom krugu predsjedničkih izbora za novog 5. predsjednika Republike Hrvatske. Milanović je u drugom izbornom krugu dobio 1.034.389 glasova, a njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 929.488 glasova. U pobjedničkog govoru, pored ostalog je izjavio: ''Hrvatski građani su me izabrali za predsjednika hrvatske Republike, naše Republike, svih građana, Hrvata i onih koji to nisu i sretan sam zbog toga''.

ROMI.HR

Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je i objavilo danas rezultate glasanja za predsjednika odnosno predsjednicu Republike Hrvatske, čiji je drugi krug održan jučer, 5 siječnja na 6533 biračkih mjesta. Nakon prebrojavanja rezultata glasanja na svim biračkim mjestima Državno izborno povjerenstvo potvrdilo je kako je za predsjednika Republike Hrvatske izabran Zoran Milanović.

U drugom krugu predsjedničkih izbora pravo glasa imalo 3.734.115 birača. Svoje biračko pravo iskoristilo je 2.053.848 birača odnosno oko 55% ukupnog broja birača. Nevažećih glasačkih listića bilo je 89.415 odnosno 4,35 posto.

Nakon objave prvi izlaznih anketa, koje su mu davale prednost od više od 6% pred Kolindom Grabar Kitarović, Zoran Milanović je na Facebooku objavio slijedeću poruku: “Hvala vam! Hvala svim volonterima, svima vama koji ste mi bili podrška u ovih šest mjeseci. Ljudi, hvala vam!”. Izlazeći iz svoje zgrade kratko je komentirao: “Zadovoljan sam, pobjeda je tijesna, ali čista.''

U obraćanju svojim pristašama i predstavnicima stranaka koje su ga podržale u predizbornoj kampanji Zoran Milanović je zahvalio svima rekavši:

''Hrvatski građani su me izabrali za predsjednika hrvatske Republike, naše Republike, svih građana, Hrvata i onih koji to nisu i sretan sam zbog toga''.

Novoizabrani predsjednik je odlučno zatražio da se ne zviždi Kolindi Grabar-Kitarović, te istakao kako će se truditi biti uho i glava za svakoga, a manje rame za plakanje. “Onakav kakav sam bio u kampanji bit ću i kao predsjednik. Davat ću prijedloge i vjerujem da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali. Ovih 4 milijuna, koliko nas ima, traži svoje mjesto pod suncem, mjesto u Europi koja je usprkos svim problemima najbolje mjesto za život, projekt u kojem Hrvatska mora naći svoje mjesto i interes”, izjavio je Zoran Milanović.

Priznajući poraz javnosti se obratila i Kolinda Grabar Kitarović pozivom na ujedinjenost. Izjavila je kako Zoranu Milanoviću želi uspjeh “jer je to za interes i moje i njegove djece, sve naše djece”, a svoje obraćanje završila je porukom: “Ja sam tu. Ostajem u Hrvatskoj.''

Prema dostupnim podacima nije bilo prigovora na drugi krug predsjedničkih izbora, a zabilježeno je više incidenata koji, prema mišljenju Državnog izbornog povjerenstva nisu ugrozili demokratski izborni proces niti značajno utjecali na izborne rezultate.

Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović dužnost predsjednika Republike Hrvatske će preuzeti 19. veljače 2020. godine.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti