Print
3. 2. 2018.
 ERRC DOBIO NAGRADU RAOUL WALLENBERG
Foto/ERRC
ERRC DOBIO NAGRADU RAOUL WALLENBERG

Vijeće Europe je na svečanosti u Strasbourgu dodijelilo nagradu Raoul Wallenberg za 2018. godine Europskom centru za prava Roma (ERRC) iz Budimpešte.

ROMI.HR

Dodjeljujući nagradu glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland pohvalio je Europski centar za prava Roma (ERRC), ističući kako je ERRC bio nepopustljiv u borbi za prava Roma diljem Europe u vrijeme povećanog anticiganizma.

Nagradu Raoul Wallenberg Vijeće Europe dodjeljuje svake dvije godine i njome nagrađuje izvanredna postignuća na području ljudskih prava.

Predsjednik Europskog centra za prava Roma, Đorđe Jovanović, govoreći u ime ERRC-a naglasio je ponos smjerom u kojem Europski centar za prava Roma posljednjih godina ide,  kao i koliko ga osobno za još uspješniji rad u budućnosti motivira nagrada koju je dobio Europski centar za prava Roma te je, pored ostalog, rekao:

''Priznanje koje smo moje kolege i ja dobili dodjelom nagrade Raoul Wallenberg za 2018. godinu veliko je ohrabrenje za nas u ERRC-u, ali znamo da imamo još jako puno posla. Dokle god postoji razlika između presuda i pravde za Rome, i sve dok se pravda uskraćuje ili odgađa, naš će se rad nastaviti."

Nagradu Raoul Wallenberg Europskom centru za prava Roma je Vijeće Europe dodijelilo na osnovu prijedloga posebnog selekcijskog odbora sastavljenog od sedam nezavisnih pojedinaca s ugledom u području ljudskih prava i humanitarnog rada. Članove selekcijskog odbora su imenovali: glavni tajnik Vijeća Europe, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Švedske, Grad Budimpešta, Institut Raoul Wallenberg u Lundu (Švedska), Međunarodni odbor Crvenog križa, Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i obitelj Raoula Wallenberga.