Print
9. 11. 2017.
 “JESEN NA BILOGORI” U ROMSKOJ KUĆI
Foto/Facebook; Romska kuća
“JESEN NA BILOGORI” U ROMSKOJ KUĆI

Prošlog je tjedna, 5. studenog, u Romskoj kući kraj Bjelovara održana prva izložba „Jesen na Bilogori“. Inicijatori i organizatori izložbe su članovi Udruge Lovari, a realizacija ideje provedena je u suradnji s  lokalnim OPG-ovima s područja Bilogore.

Autor: ROMI.HR

Udruga Lovari iz Maglenče kraj Bjelovara (Općina Veliko Trojstvo), osnovana 2001., svoje aktivnosti provodi u okviru „Romske kuće“, a predsjednik Udruge je Goran Đurđević.

Njezini članovi sustavno rade na zaštiti tradicijskih običaja, jezika i kulture Roma u Hrvatskoj s naglaskom na običajnu kulturu Roma skupine Lovari, koji su domicilni Romi na području Bjelovarsko-bilogorske županije, te na promicanju dobrih odnosa i suživota između pripadnika romske nacionalne manjine i većinske zajednice.

U najmu Udruge je i  površina od jednog  hektara poljoprivredne površine  na kojem su članovi Udruge i simpatizeri posadili lavandu, kao prikaz tradicijskih zanimanja žena Romkinja na ovom području, koju ekološkim- tradicijskim  uzgojem održavaju  te prerađuju.

Izrađene   proizvode i pripravke od lavande prezentiraju kao suvenir i nude posjetiteljima „Romske kuće“  koji  kupovinom istih  te razgledavanjem  pod stručnim vodstvom stalne trojezične povijesno – dokumentarne izložbe o Romima u prostoru, financijski podupiru osnovne aktivnosti Udruge.

Članovi  Udruge Lovari odlučili su povodom  zatvaranja  sezone radova na polju lavande  2017. godine  svim članovima Udruge, podržavateljima, vanjskim suradnicima te  dosadašnjim posjetiteljima  „Romske  kuće“, lokalnim OPG-ovima  te seoskim kućanstvima u okolici  ponuditi besplatan prostor za promociju njihovih  proizvoda: meda, ekološkog voća i povrća, sira i dr. K tome, cilj je bio i prezentirati proizvode od lavande iz „Romske kuće“.  

Izložbu su podržali predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara, Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije te načelnik Općine Veliko Trojstvo.

Iako je rad Udruge već duže razdoblje bez poticaja i praćenja državnih institucija koje podržavaju rad nacionalnih manjina i podrške saborskog zastupnika za romsku nacionalnu manjinu, kao i bez  financijske podrške lokalne samouprave, aktivno djeluje i svojim aktivnostima zalaže se za poboljšanje položaja Roma u široj zajednici. Rad Udruge postao je  prepoznatljiv  kao jedinstven način promoviranja bogate povijesti Roma, običaja i jezika u zajednici  te aktivnim  uključivanjem  Roma u aktivnosti šire zajednice.