Print
8. 3. 2018.
2016 11 MEĐUNARODNI DAN ŽENA
MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Osmog ožujka obilježava se Međunarodni dan žena. Ovaj datum povod je na podsjećanje kako većina Romkinja trpi višestruku diskriminaciju, unutar i izvan svoje manjinske zajednice.

ROMI.HR

Međunarodni dan žena obilježava se od ranih godina dvadesetog stoljeća, a Ujedinjeni narodi prograsili su 8. ožujak danom žena i pozvali sve zemlje članice da ga počnu  obilježavati 1971. godine. Radi se o datumu koji slavi društvene, ekonomske, kulturne i političke uspijehe žena diljem svijeta. Ne postoji jedinstven događaj koji je potaknuo proslavljanje Međunarodnog dana žena, već se radi o komemoraciji i prisjećanju na brojne proteste onih koje su se borile za pravo glasa, bolje radne uvjete i općenito jednaka prava za žene. Često se na manifestacijama Međunarodnog dana žena može vidjeti ljubičasta boja koja simbolizira feminizam i žensku autonomiju.

Osmi ožujak povod je da se ukaže na položaj Romkinja koje su jedna od najugroženijih društvenih grupa. One često trpe višestruku diskriminaciju zbog svoje etničke pripadnosti, ali i spola što ih stavlja u još nepovoljniji položaj u odnosu na onaj u kome se nalaze muški pripadnici romske zajednice. Uz nepovoljan položaj u široj društvenoj zajednici Romkinje najčešće imaju i izrazito nepovoljan položaj unutar tradicionalnih romskih zajednica.

Te unutarnje i vanjske nepovoljne okolnosti stavljaju Romkinje u teži položaj posebno u stjecanju obrazovanja te posljedično pronalasku i zadržavanju plaćenog posla kao i u nastojanjima da ostvare ravnopravnost unutar svojih obitelji. Mlade Romkinje često trpe pritisak da što prije stupe u brak, te se od njih očekuje da rade gotovo sve kućanske poslove i vode brigu o djeci.

Posebno težak problem koji u svojim životima doživljavaju brojne Romkinje je obiteljsko nasilje. Posljedice takvog nasilja posebno su duboke u kontekstu ekonomske ovisnosti Romkinja i činjenice da najveći broj Romkinja živi u segregiranim naseljima.

I ove godine, Međunarodni dan žena obilježiće se u Zagrebu uz Noćni marš, koji će krenuti s Trgu žrtava fašizma u 18 sati.

Svim Romkinjama i svim ženama čestitamo Međunarodni dan žena!