Print
13. 6. 2019.
1. khamoro MEĐUNARODNI ROMSKI FESTIVAL „KHAMORO“
MEĐUNARODNI ROMSKI FESTIVAL „KHAMORO“

Brojni ljubitelji romske muzike i kulture posjetili su romski festival u Pragu u Češkoj Republici, pod nazivom „Khamoro“ u periodu od 26. svibnja do 1. lipnja. Khamoro je proglašen kao jedan od  najznačajnijih romskih festivala na svijetu.

Autorica: Sindirela Bobarić

Međunarodni romski festival „Khamoro“ svake godine predstavlja suvremenu i tradicionalnu romsku kulturu. Ovaj festival je omogućio svim građanima i široj javnosti, ljubiteljima romske glazbe i kulture, da u tjedan dana, uživaju u glazbi, plesu, kazališnim predstavama, radionicama za Rome i drugim sličnim događajima

 

Festival je održan u Češkoj u Pragu, a organizirali su ga udruge iz Češke, Slovo 21 i SP Saga. Svake godine, još od 1999. ove dvije udruge omogućuju da se jednom godišnje održi romski festival „Khamoro“.

 

Romska glazba u ovom festivalu ima bitnu ulogu, jer je ona važan dio kulturne baštine svih Roma na svijetu. Mnogi ljubitelji romske glazbe i kulture, koji su bili na festivalu, imali su prilike gledati povorku svih sudionika festivala kroz središte grada Praga.

 

Ove godine na festivalu su glavne zvijezde bili Fanfare Ciocărlia, jedan od svjetski poznatih romskih sastava u svijetu. Sastav se sastoji od 12 članova, dolaze iz Rumunjske i najčešće sviraju na puhačkim instrumentima. Oni mogu odsvirati glazbu najbržim ritmom na svijetu  a to je 200 bpm (udaraca po minuti), a osim po brzini poznati su i po dužini sviranja, povremeno sviraju na romskim vjenčanjima i zabavama koje traju i više od 30 sati.

 

 

Na festivalu „Khamoro“ su nastupili i neki jazz romski izvođači, u praškom jazz klubu koji se nalazi na rijeci Vtlavi, a zove se JazzDock. Pa su tako u ponedjeljak, 27 svibnja, nastupali i bend Gismo Graf Trio, Romi iz Njemačke. Ovaj romski jazz band sudjelovao je na raznim festivalima i koncertima kroz SAD, Njemačku i druge dijelove Europe. Surađivali su s mnogim poznatim romskim i neromskim glazbenicima svijeta i gostovali su na memorijalnom koncertu Djanga Reinhardta 2018. godine.

 

Valja istaknuti nastup na ovogodišnjem festivalu grupe iz Srbije NS Begeš, koja je također bila dio programa „Khamoro“ romskog festivala. Osnivač ovog benda je Zoran Begeš Nikolić, on je bio član poznatih romskih bendova kao što su Sar e Roma ili Luludji. NS Begeš, već 7 godina nastupaju na mnogim koncertima, festivalima i sudjeluju u TV emisijama. Oni u svojoj glazbi povezuju srpski tradicionalni ritam s romskim elementima te, a kao instrument koriste tambure.

 

Poznati romski band iz Mađarske, „Romengo“ također je gostovao na ovom festivalu. Njihova je glazba kombinacija mađarske glazbe i flamenka, a naziva se Olah romskom glazbom. Grupa Romengo, na čelu s pjevačicom Monikom Lakatos, osnovana je 2004. godine, a održali su koncerte na više od 25 europskih festivala.

 

Na festivalu je održana  i Mala ljetna edukativna škola o romskoj glazbi. Školu je vodila stručnjakinja za glazbu etno mag.mus.doc. Zuzani Jurková, a sudjelovali su češki i strani studenti. Ovaj događaj organizirala je udruga FHS UK u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

 

Program romskog festivala „Khamoro“, omogućio je i održavanje „Khamoro Kher akcije“. Ova akcija omogućila je da 20 djece iz sirotišta u Pragu, prisustvuje  međunarodnom festivalu romske kulture. Imali su prilike upoznati predstavnike i organizatore festivala, te su mogli biti iza pozornice i upoznati izvođače.

 

I ove godine je u sklopu programa, u petak 31. svibnja, održana popularna povorka svih sudionika romskog festivala „Khamoro“, koja se odvijala kroz središte grada Praga.