Print
19. 6. 2019.
Slika ograde MLADA ROMKINJA NAKON UDARA VOZILA OSTALA BEZ NOGU
MLADA ROMKINJA NAKON UDARA VOZILA OSTALA BEZ NOGU

U strašnoj nesreći u romskom naselju Kuršanec u Međimurju mlada žena ostala bez obje noge kao posljedica prometne nesreće koju je, prema dostupnim informacijama,  prouzrokovao vozač pod utjecajem alkohola.

Autorica: Sindirela Bobarić

U Zagrebačkoj ulici koja se nalazi u romskom naselju Kuršanec kraj Čakovca se u subotu, 15. lipnja oko 20 sati, dogodila teška prometna nesreća. J.B. (38) iz Kuršanca upravljajući osobnim vozilom marke Opel Vectra, tamnoplave boje, čakovečkih registarskih oznaka, udario je J.I. (21). Od posljedice udara vozila mlada žena je pretrpjela teške tjelesne povrede.

Prema izjavama očevidaca, vozač J.B. vozač je velikom brzinom udario mladu ženu. Ona se nalazila uz rub kolnika kada ju je udarilo vozilo i prikliještilo ju uz betonski dio ograde. Pored nje su se nalazili njen suprug i četverogodišnje dijete. U posljednjem trenutku, prije udara vozila mlada žena je uspjela odgurnuti dječja kolica u kojima se nalazilo njeno dijete i tako ga spasiti od udara vozila.

Kao posljedica udara vozila desna noga mlade žene je smrskana do te mjere da je noga amputirana odmah na mjestu događanja. Kao posljedica udara vozila i druga noga je amputirana nakon što je, u nesvjesnom stanju, primljena na Odjel intenzivne njege u čakovečkoj bolnici. Mlada žena nalazi se i dalje u bolnici, a njeno stanje je ocjenjeno vrlo ozbiljnim i po život opasnim. Dodatnu zabrinutost za stanje i posljedice stradavanja mlade žene izaziva informacija kako je ona u četvrtom mjesecu trudnoće.

Prema informacijama koje su dostupne iz istrage radi o  trideset i osmogodišnjem hrvatskom državljaninu koji također živi u romskom naselju Kuršanec. Nakon što je vozilom udario u mladu ženu, napustio je mjesto nesreće propustivši da pruži pomoć unesrećenoj i obavijesti hitne službe o nesreći. Vozač je u trenutku nesreće bio alkoholiziran i imao je 1,06 g/kg promila alkohola u krvi. Policija ga je nakon dolaska u naselje Kuršanec pronašla u njegovoj kući i privela ga. Vozač (J.B.) se vraćao sa svadbe iz Orehovice.

Okolnosti u kojima se dogodio ovaj tragični događaj i dalje su nejasne. Suprug stradale, Zlatko Ignac, je nakon nesreće u izjavi za Međimurske novine rekao: „Mi smo samo stajali, a on se dva puta zabio u nju. Ne mogu vam opisati koliko sam tužan, jer joj nisam mogao pomoći. Sve se dogodilo u sekundi, još sam u šoku.“

 

 

Njegova izjava da je vozač ''dva puta'' udario nesretnu ženu otvara brojna pitanja i dileme o okolnostima u kojima se dogodila ova nesreća. Nadamo se kako će istraga koja se provodi utvrditi sve okolnosti u kojima je došlo do ovih tragičnih događaja.

Okolnosti reakcije hitne pomoći u slučaju ove nesreće također otvaraju neka pitanja. Razgovarali smo s Josipom Petrovićem, stanovnikom romskog naselja Kuršanec i predsjednikom Vijeća romske nacionalne manjine koji je prvi reagirao. Josip Petrović nam je ponovio razgovor s osobom iz Hitne medicinske pomoći u Čakovcu:

„Zvao sam hitnu pomoć. Hitna nije došla na vrijeme. Gospođa iz hitne mi je rekla: „Gospon, dajte mi nju na telefon“, a ja sam joj rekao: ''Ona je u nesvijesti i noga joj je skroz smrskana i visi''. Gospođa sa hitne mi je odgovorila: „To se mene ne tiče, vi je dovedite osobno!“. Odgovorio sam joj: ''Ja ću vas prijaviti, to nije u redu, djevojci treba hitna pomoć, krv je posvuda''. Gospođa iz hitne mi je odgovorila da je slobodno prijavim i da bi ona mogla prijaviti mene i da bi trebali dovesti djevojku osobno u bolnicu, bez hitne. Nakon toga su ipak popustili i poslali hitnu pomoć, koju smo dugo čekali.“

Nadamo se i očekujemo da će nadležna tijela Međimurske županije, ali i tijela Ministarstva zdravstva istražiti okolnosti upućivanja hitne medicinske pomoći u ovom slučaju. Službu hitne medicinske pomoći financiramo svi u ovoj zemlji i morala bi biti, pod jednakim uvjetima, dostupna svima uključujući i Rome u izoliranom i segregiranom romskom naselju Kuršanec u Međimurju.