Print
12. 8. 2019.
Mladi MLADI ROMI – BUDUĆNOST ROMSKE ZAJEDNICE
MLADI ROMI – BUDUĆNOST ROMSKE ZAJEDNICE

Prema statističkim podacima u Hrvatskoj Romi su najmlađa etnička skupina u zemlji. Po tim podacima i izračunu Romi su u prosjeku najmlađi narod u Hrvatskoj.

autor: Sindirela Bobarić

Hrvatskoj je porast nataliteta vrlo važan, zbog toga su pokrenute mnoge mjere kako bi se to promijenilo. Romi su u tom segmentu uvijek bili u porastu.

Jedna od mnogih priznatih nacionalnih manjina Hrvatske su Romi. Osim svoje etničke pripadnosti, pripadaju i drugoj rasi. Romima, posebice mladim Romkinjama i Romima bitno je prihvaćanje, prijateljstvo i integracija ne samo za njihov osobni položaj u društvu nego i za položaj u društvu romske zajednice koju predstavljaju.

Za romsku zajednicu u Hrvatskoj jako je bitno da imaju mlade pripadnike romske nacionalnosti koji će ih usmjeravati i voditi ka boljem integriranom načinu života i predstavljati ih u lijepom svijetlu. Da mlade Romkinje i Romi mogu ravnopravno konkurirati svojim vršnjacima pokazalo je i ovogodišnje natjecanje WorldSkills Croatia na kojem su tri Romkinje i Rom pobijedili u demonstriranju svojih vještina.

Kada govorimo o obrazovanju znamo kako je ono je bitno za svaku mladu osobu, međutim obrazovanje je posebice važno za ranjivu skupinu kao što su mlade Romkinje i Romi u Hrvatskoj. Nažalost još uvijek postoje Romi koji nisu upisali u srednje škole ali je taj broj za razliku od prije mnogo manji. Broj obrazovanih među mlađim Romima je puno veći nego broj obrazovanih među starijim Romima, stoga možemo zamijetiti napredak.

Mnoge mlade Romkinje i Romi koji su se upisali u srednju školu, najčešće se upisuju u strukovno obrazovanje. Na to se odlučuju zbog raznih osobnih razloga i okolnosti njihovog života. Jedan od razloga zbog kojeg mlade Romkinje i Romi upisuju u strukovno obrazovanje je manjak bodova zbog kojih ne uspijevaju upisati u zanimanje koje ih zanima.

Još jedan od razloga zbog kojeg najčešće upisuju u strukovno obrazovanje je i taj kako smatraju da će tradicionalnim i specifičnim zanimanjima kao njihovi roditelji uspjeti sebi omogućiti brže zapošljavanje i zarađivanje za život. Ne znajući pritom, da posao nije samo brza i laka zarada, već i mogućnost da unaprijede svoje kvalitete i potencijale te budu zadovoljni radnim mjestom.

Mladim Romima je obrazovanje iznimno važno kako bi uspjeli pronaći adekvatan posao i kako bi bili prihvaćeni u društvu kao jednakima. Za Rome je bitno da se zapošljavaju na potrebitim zanimanjima koje su korisne za njihovu zajednicu kao što su učitelji, profesori i policajci. Obrazovanje je jedan od rijetkih puteva koji obećavaju, potencijalne promjene u položaju zajednice, jer jedino kroz ulaganje u mlade Rome rezultira dobrim za njihovu zajednicu. Mladi Romi su budućnost romske zajednice.

Danas 12. kolovoza, je Međunarodni mladih. Ovaj dan je pokrenula Generalna skupština UN-a. Danas se slavi uloga mladih diljem svijeta. Oni imaju bitne uloge u promjenama u svijetu i podizanju svijesti o svim izazovima i problemima s kojima se mladi suočavaju.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana mladih je „Transformiranje obrazovanja“. Ova tema potiče na veće napore kako bi se obrazovanje učinilo inkluzivnijim i dostupnijim svim mladima, uključujući i napore mladih.

Mladost je nešto što nikad nećemo moći zaboraviti niti vratiti. Stoga uživajmo u svojoj mladosti i mladima koji nas okružuju. Gotovo svi mladi ljudi žive od nade, a stari od uspomena. Stvarajte uspomene i budite korisni sebi, svojoj zajednici i svijetu.

 

“Jednom sam dobar savjet čuo za mladu osobu – uvijek napravi ono čega se bojiš raditi.”

Ralph Waldo Emerson