Print
29. 3. 2018.
Baranjamedija.hr 1a MUZEJ OSOBNE POVIJESTI ROMA
Izvor: BaranjaMedija.hr
MUZEJ OSOBNE POVIJESTI ROMA

Interdisciplinaran i zanimljiv projekt, predstavljen je 16. ožujka 2018. od strane organizatora i voditelja u Dardi, mjestu u Baranji sa značajnom romskom zajednicom iz kojeg i o kojem smo izvještavali ranije. Projekt je nastao u suradnji neromskih i romskih udruga. Nositelj projekta je FADE IN iz Zagreba u suradnji s RKUD-om Darda. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od gotovo milijun kuna i provodit će se do kolovoza 2019. godine.

Autorica: Jelena Jularić

Uočivši manjak, odnosno nedostatak muzejske građe o povijesti i kulturi Roma na području Hrvatske, pojavila se ideja članova Udruge FANTASTIČNO DOBRA INSTITUCIJA - FADE IN iz Zagreba da na području Slavonije započnu s prikupljanjem umjetničkih zapisa, kratkometražnih i dugometražnih filmova, o specifičnim i ključnim događajima iz života Roma i materijalnih artefakata, po jednog simboličnog predmeta kojeg predaju muzeju u nastajanju, a koji za njih ima posebno značenje. Na taj način bi pohranjivali, virtualno i fizički osobne predmete i dokumentarne audio-vizualne vrpce (njih 50), u muzejski prostor. Željka Kovačević iz FADE IN-a, voditeljica projekta, rekla je kako je projekt rezultat osobnog prijateljstva nje i voditelja Romskog kulturno-umjetničkog društva Darda Jovice Radosavljevića, ali i dugogodišnje suradnje produkcijske kuće FADE IN s RKUD-om Darda.

KULTURNA EDUKACIJA MLADIH ROMA I VEĆINSKOG STANOVNIŠTVA ISTOVREMENO

Ideja i cilj projekta je u narednih 18 mjeseci educirati i razviti kreativne vještine šesnaest mladih Romkinja i Roma, te educirati i radno osposobiti dvoje mladih Roma uz pokretanje Muzeja osobne povijesti Roma kao model održivog pristupa mladih kulturnim sadržajima te osvještavanja identiteta Roma.

“Ideja je da mlade ljude educiramo kako prikupiti priče i sjećanja pomoću osnovnih tehnika intervjua, snimanja i fotografiranja kako bi oni komunicirali sa svojom zajednicom, susjedima, sunarodnjacima, bakama i djedovima. Mislim da svi ljudi imaju sjećanja koja bi htjeli izdvojiti i sama tema muzeja je osobni trenutak, bila to prva ljubav, djeca, posao ili pak detalji poput prvog dana u školi ili kupanja na moru. Svi dijelimo život, to jest svakodnevicu koja možda je obična, ali kad ju stavimo u muzejski ili galerijski prostor, postaje važna”, izjavila je Martina Globočnik, jedna od mentorica.

Jovica Radosavljević kaže kako je značaj edukacije u tome da će se nakon 18 mjeseci Romi moći baviti fotografijom, što do sad nije službeno zabilježeno u Osječko-baranjskoj županiji i isto tako će se naučiti snimati dokumentarce. Na predstavljanju projekta upućen je prvi poziv mladim Romima iz okolnih gradova i sela s područja dviju županija da se uključe u realizaciju projekta.

Radionice i kasnije osnivanje Muzeja osobne povijesti Roma financirano je iz Europskog socijalnog fonda, a kroz natječaj Umjetnost i kultura za mlade zato jer je glavni motiv kulturno i društveno osnaživanje Roma te institucionaliziranje njihove povijesti i identiteta. “Romska nacionalna manjina je, nažalost, marginalizirana u našem društvu, a medij je uvijek bio kanal, na primjer dokumentarni film i televizija, gdje male priče, mala sjećanja i životi mogu doći i približiti se široj javnosti”, izjavila je  Martina Globočnik, mentorica iz FADE IN-a, kolektiva koji već 15 godina u Hrvatskoj radi društveno angažirane dokumentarne filmove i reportaže.

U radionicama kao korisnici može sudjelovati 16 Roma i Romkinja starosti od 15 do 25 godina s područja dvije županije, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske. Projekt Muzej osobne povijesti Roma trajat će od veljače 2018. do kolovoza 2019. godine, a financiran je sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, u ukupnom iznosu od 994 190 kuna prihvatljivih troškova projekta.

OD OSOBNOG DO NACIONALNOG I UNIVERZALNOG

Mentori su članovi FADE IN-a, producentica Morana Komljenović – predsjednica FADE IN-a, novinarka i redateljica Martina Globočnik – potpredsjednica FADE IN-a, tehničar Dražen Žerja, i Miroslav Sikavica, televizijski i filmski redatelj koji je rekao kako će u njihove priče biti upisane sreća, ljubav, nada i neke negativne emocije kao što je strah. “To je nešto s čime će se svi posjetitelji našeg muzeja moći poistovjetiti”, govori Sikavica.

Koncept ovog muzeja podsjeća na Muzej prekinutih veza koji je smješten Zagrebu, kulturno mjesto gdje priče o prošlim anonimnim ljubavnim vezama postaju muzejskim primjercima koji gostuju u različitim svjetskim muzejima.

Sudionici projekta će prikupljati audio-vizualnu građu, te predmete vezane uz romsku zajednicu. Prikupljeno će biti izloženo u galerijskom prostoru, a dio ovog projekta će biti i dvije putujuće izložbe u Osijeku i Rijeci te virtualni muzej kao mjesto trajnog arhiviranja prikupljenog materijala.

“Naša je velika želja da dobijemo trajni fizički prostor u kojem će se, dakle, kontinuirano, sada i za deset, 50, 100 godina prikupljati osobne povijesti, ne samo Roma, nego i drugih nacionalnih manjina koje na ovom području žive. One bi se rotirale svakih šest mjeseci. Ono što bismo mi ustvari voljeli ostvariti Muzejom osobne povijesti u Osijeku je da, rotirajući nacionalne manjine, prikažemo ne samo bogatstvo, nego da progovorimo i o problemima koji su specifični za određene nacionalne manjine”, kaže voditeljica projekta Željka Kovačević.

Želja organizatora je da sam izložbeni postav obogate s kulturno-umjetničkim događanjima koja bi pratila specifičnosti određene manjine koju bi oni predstavljali.

Načelnik općine Darda Anto Vukoje ovom prilikom izrazio je potporu radu na projektu i romskoj manjini podsjetivši prisutne na aktivnosti koje provodi Općina Darda za poboljšanje položaja pripadnika romske nacionalne manjine na svom području. Napomenuo je kako je završetak Romskog doma kulture u romskom naselju u Dardi pri kraju. Njegova vrijednost je četiri milijuna kuna, od čega s 1.100.000 kuna izgradnju sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Bit će predan na korištenje Vijeću romske nacionalne manjine i Romskom kulturno-umjetničkom društvu Darda. Načelnik je posebno naglasio kako se i ovim projektom ohrabruje ljude na rad unutar nevladinih organizacija i udruga, jer kako je rekao, novca za edukacije ima.

Predstavnik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branko Petrović pohvalio je voditelje projekta iz FADE IN-a i njihove partnere iz romske zajednice i rekao kako romska manjina i civilna scena Osječko-baranjske županije rade kvalitetne stvari, jednako dobre kao Zagreb. Poručio je kako na taj način i ona vrata koja su Romima nekad bila zatvorena, sada se otvaraju.