Print
18. 9. 2019.
19-104 a NOVA GLAVNA TAJNICA VIJEĆA EUROPE
Izvor: Vijeće Europe
NOVA GLAVNA TAJNICA VIJEĆA EUROPE

Marija Pejčinović Burić preuzela je danas dužnost glavne tajnice Vijeća Europe. Za glavnu tajnicu je izabrana 26. lipnja ove godine na petogodišnji mandat.

ROMI.HR

Danas je Marija Pejčinović Burić, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, službeno preuzela funkciju glavne tajnice Vijeća Europe. Pejčinović Burić je 14. glavna tajnica ove europske organizacije. Na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koja se sastoji od 324 zastupnika iz 47 parlamenata država članica, održanoj 26. lipnja 2019. godine Marija Pejčinović Burić je izabrana za novu glavnu tajnicu s 159 glasova, a njen protukandidat Didier Reynders iz Belgije je dobio 105 glasova. Glavna tajnica je odgovorna za strateško planiranje i usmjeravanje radnog programa i proračuna Vijeća Europe.

Na dužnosti glavne tajnice Marija Pejčinović Burić je naslijedila Thorbjorna Jaglanda iz Norveške. Odlazeći nakon deset godina s položaja glavnog tajnika Vijeća Europe, Thorbjorn Jagland je, zaključujući svoj oproštajni govor, izjavio:

''Ne možemo tako nastaviti. Želio bih to jasno reći. Nadam se da će se to promijeniti. ... U vrijeme kada se ekstremizam i histerija mogu brzo pojaviti, svuda oko nas, hraneći se jedni drugima, važno je da postoji smirujući utjecaj Europskog doma, a taj utjecaj je Europski sud za ljudska prava. ... Kada je 1968. godine Rene Cassin u trenutku primanja Nobelove nagrade za mir rekavši: Moja me država ispunjava ljubavlju koja prelazi njene granice. Što sam više Francuz više se osjećam dijelom čovječanstva. Nadajmo se da će svi ovdje uvijek moći reći da, što sam više Norvežanin više sam Rus, ili više sam Talijan i više osjećam dijelom čovječanstva.''

Vijeće Europe (VE) je međunarodna organizacija koja okuplja 47 zemalja članica iz Europe uključujući Rusiju, Tursku i države na području Kavkaza. Vijeće je osnovalo Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, Venecijansku komisiju koja okuplja stručnjake za ustavna pitanja kao i instituciju Povjerenika za ljudska prava. Republika Hrvatska je članica Vijeća Europe od 1996. godine.

Vijeće Europe osnovano je prije 70 godina s ciljem izmirenja europskih zemalja i naroda i njihove suradnje. Winston Churchill, jedan od zagovornika osnivanja Vijeća Europe, te te 1949. godine izjavio "Moramo izgraditi Sjedinjene europske države... Prvi korak je osnivanje Vijeća Europe".