Print
21. 6. 2019.
1 svjetski dan muzike OBILJEŽEN SVJETSKI DAN MUZIKE
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN MUZIKE

Danas se slavi svjetski dan muzike ali i prvi dan ljeta. Tog dana će mnogi muzičari, radeći ono što najbolje znaju, obilježiti Dan muzike u Hrvatskoj i svijetu. „Muzika izražava ono što se ne može staviti u riječi i ono što ne može šutjeti“  Victor - Marie Hugo.V

Autorica: Sindirela Bobarić

Ništa vas toliko ne može natjerati da se krećete kao što može zvuk vaše omiljene pjesme. Ponekad vas ta pjesma odvede u neko daleko putovanje koje se nalazi na drugom mjestu ili u drugom vremenu. Možda vas ta pjesma podsjeća na prošla vremena ili ljudi iz vaših prošlih vremena. Pjesma je oduvijek mogla podići ljude iz depresije i učiniti najlošiji dan, najljepšim. Svjetski dan muzike obilježava sve te trenutke koje provodite s vašom omiljenom pjesmom i muzikom, svjetski dan muzike obilježava sve njene oblike i njezin utjecaj na vas kao pojedinca i na cijeli svijet.

 

Svake godine se slavi svjetski dan muzike a obilježavamo ga prvim danom ljeta, 21. lipnja. Na taj dan će mnogi muzičari diljem svijeta imati nastupe na gradskim i javnim površinama. Održati će se brojni glazbeno – scenski programi, a u obilježavanju će se uključiti i Hrvatska glazbena unija. Svjetski dan muzike je preko svojih programa prošle godine u Hrvatskoj uključio više od 700 izvođača koji su pružili vrhunsku svirku i zabavu mnogim građanima u Hrvatskoj.

 

Hrvatska glazbena unija je i ove godine objavila natječaj za sve muzičke izvođače koji imaju ambiciju i koji žele sudjelovati na programima svjetskog dana muzike. Pojedinačni muzički nastup treba trajati do 30 minuta, kako bi veliki broj izvođača dobilo priliku, navode iz Hrvatske glazbene unije.

 

Svjetski dan muzike poznat i pod imenom Fête de la Musique, na početku je bio muzički festival koji se održavao samo u Francuskoj. Ideja je  začeta 1976. godine, kada je Joel Cohen američki muzičar koji je radio u jednog francuskoj radijskog postaji dao tu zanimljivu ideju. Naime ovaj domišljati muzičar je predložio da bi se na prvi dan ljeta, odnosno 21. lipnja, trebala organizirati cijelo noćna glazbena manifestacija. Njegova je ideja prihvaćena  tek nakon pet godina, a prihvatio ju je tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang. Tako je 21. lipnja, 1982. godine u Parizu glavnom gradu Francuske, održan prvi festival muzike pod nazivom Fête de la Musique. Nakon toga se festival proširio u Belgiju, UK, Kostariku, Izrael, Kinu, Indiju, Libanon, Maroku, Pakistanu, Filipine, Rumunjsku i druge zemlje. Brojne zemlje 21. lipnja, obilježavati kao Svjetski dan muzike kroz raznovrsne glazbeno – scenske programe brojnih izviđača.

 

 

Jeste li znali da je Svjetski dan muzike odnosno Fête de la Musique u Francuskoj jedina noć u godini u kojoj, prema francuskom zakonu, nema ograničenja buke? Glazbenici mogu svirati cijelu noć bez straha da će susjedi pozvati policiju. A u nekim afričkim državama je taj dan proglašen nacionalnim praznikom.

 

Romi su nomadski narod koji je oduvijek putovao i živio svugdje po svijetu. Upravo zbog toga, gdje god bi došli uključili bi muzičke specifičnost države u kojoj bi živjeli i spojili je sa svojom romskom te stvorili predivne melodije i pjesme. Romi nisu samo muzika, međutim, mnogi Romi su vrsni muzičari, te  neki od njih ulaze u kategoriji najpoznatijih svjetskih izvođača. Muzika je nešto što obilježava Rome na poseban način jer je muzika ono u čemu su Romi jako dobri i od čega mnogi žive. The Gypsy Kings, Django Reinhardt, Šaban Bajramović, Ronnie Wood iz The Rolling Stones-a, Esma Redžepova, Kendji Girac i još mnogi čine niz sjajnih muzičara romskog podrijetla. Romi su ponosni na to, a učinili su mnogo za muziku, isto kao što je muzika učinila mnogo za njih.

 

Ako niste u mogućnosti biti na muzičko – scenskim programima koji obilježavaju svjetski danu muzike ne znači da taj dan ne možete obilježiti muziku na svoj način. Možete preslušavati svoje stare favorite koje ste prije slušali ali ste zaboravili na njih. Možete istraživati i preslušavati muziku iz različitih kutova, različitih žanrova i dijelova svijeta. I zamislite sve to možete učiniti u svojem domu ili iz svog auta ili bilo čega drugog šta za vas predstavlja udobnost i toplinu. Možete iskoristiti prigodu koju je predstavio Svjetski dan muzike i održati muzički događaj u vašoj školi ili zajednici. Ako ste pak dobri u sviranju nekog instrumenta, nemojte se ustručavati zasvirati i prisjetiti se koliko zapravo volite muziku i koliko vam muzika u svim svojim oblicima  uljepšava život.

 

 

PRLJAVO KAZALIŠTE – „MI PLEŠEMO“

https://www.youtube.com/watch?v=SQywg3V2EXw

 

„Muzika daje dušu svemiru, krila umu, let mašti i život svemu što postoji.“

Platon

 

„Poslije tišine, ono što dolazi najbliže izražavanju neizrecivog jest muzika.“

Aldous Huxley