Print
28. 6. 2019.
Mi b ida se zenimoooooooooo PREMIJERNA PREDSTAVA „MI BI DA SE ŽENIMO“
PREMIJERNA PREDSTAVA „MI BI DA SE ŽENIMO“

Premijerna kazališna predstava „Mi bi da se ženimo“ održana  u kulturnom centru „Knap“, na zagrebačkoj Peščenici.

Autorica: Sindirela Bobarić

U utorak 4. lipnja, 2019. godine. u Kulturnom centru „KNAP“ održana je premijera kazališna predstava „Mi bi da se ženimo“. U sklopu natječaja „Kultura i umjetnost za mlade“ koje financira Europski socijalni fond, udruga žena Romkinja Hrvatske „Bolja budućnost“, u partnerstvu s udrugama Institut za demokraciju i Kultura Nova, su u veljači 2018. godine, pokrenuli Projekt „Mi bi da se ženimo“.

Cilj Projekta je kako je planirano bio da se kroz edukativne i kreativne radionice osobnog razvoja, te kroz dramske radionice i produkciju predstave, osnaže mlade Romkinje i Romi u nepovoljnom položaju.

Radionice su se održavale dva puta tjednom u Kulturnom centru „KNAP“ na Peščenici u bivšem kulturnom centru Peščenica, u periodu od 18 mjeseci. Mlade Romkinje i Romi iz Zagreba su pod vodstvom mentora, učili i radili, te osmislili ideju za kazališnu predstavu „Mi bi da se ženimo“. Projekt je bio usmjeren prema Romima u dobi od 15 do 25 godina. Četrdesetak sudionika je na njemu radilo 18 mjeseci, a oni koji su bili najuporniji i najtalentiraniji, imali su priliku glumiti u kazališnoj predstavi.

Predstava govori o paru koji je par i u pravom životu. Radi se o Valentini Stanić (19)  i Dejanu Seferoviću (24). Dejan je Rom, a Valentina neromkinja. Žive u kvartu Kozari bok u Zagrebu, a u vezi su dvije godine. Glavni dio predstave je usmjeren na pripreme za vjenčanje između dvoje zaljubljenih koji dolaze iz različitih sredina, pa stoga imaju i različite tradicije. Sve prati puno stresa, koji je u najvećoj mjeri posljedica nastojanja njihovih roditelja da vjenčanje bude sukladno roditeljskim željama.

U izvještavanju o predstavi različiti mediji navode kako predstava govori o ljubavi sličnoj Romeu i Juliji, međutim priča Romea i Julije govori o velikoj ljubavi koja je bila zabranjena od strane njihovih roditelja i koja je završila tragično. U predstavi „Mi bi da se ženimo“ nije riječ o protivljenju roditelja. Samo su roditelji imali različite tradicije i ženidbene običaje.

„Moji Dejana poznaju već neko vrijeme i drag im je. Nije im ni u jednom trenutku bilo problem to što je Rom”, rekla je Valentina za Jutarnji.hr

Nositelji provođenja projektnih aktivnosti smatraju kako su ispunili očekivanja i ciljeve Projekta, a to je bilo osnaživanje mladih pripadnika romske nacionalne manjine, prije svega, kao pojedinca te unaprjeđenje njihovog društvenog položaja. Navode kako će stečeno znanje sudjelovanjem u ovom Projektu doprinijeti i njihovoj konkurentnosti na tržištu rada.

Mladi romski sudionici su, vjerujemo, kroz sudjelovanje u ovom Projektu koji pruža priliku za afirmaciju Roma, osnažili osjećaj svog identiteta te stekli određena znanja i iskustva sudjelovanja u kazališnoj predstavi. U kojoj je mjeri ostvaren cilj Projekta, koji je bio usmjeren na osnaživanje mladih pripadnika romske nacionalne manjine, te unaprjeđenje njihovog društvenog položaja, a posebno konkurentnosti na tržištu rada ostaje da se vidi.