Print
8. 2. 2020.
10 a SPAŠAVANJE DJEVOJČICE KOJE NIJE POSTALO „PRIČA O ROMIMA“
SPAŠAVANJE DJEVOJČICE KOJE NIJE POSTALO „PRIČA O ROMIMA“

Velika pažnja javnosti u susjednoj Srbiji, ali i u drugim državama u susjedstvu uključujući i Hrvatsku bila je krajem prošle i početkom ove godine usmjerena na vrlo dramatičan slučaj otmice dvanaestogodišnje Romkinje Monike Karimanović iz okoline Niša u Srbiji koju je oteo višestruki silovatelj Ninoslav Jovanović. Djevojčica je nakon vrlo obimne i medijski praćene potrage pronađena i spašena, a počinitelj je priveden. Ali posebno je značajno i to kako je ovo slučaj u kojem je briga za život i dobrobit otete djevojčice dominirala u javnosti i u postupanju nadležnih službi bez pokušaja da se problem relativizira činjenicom da je oteta djevojčica Romkinja. Bio je to primjer solidarnosti cijelog društva i nije se pretvorio u „priču o Romima“.

Autorica: Milica Kuzmanović

Dvanaestogodišnja Monika Karimanović iz Suvog Dola kod Niša, koju je oteo višestruki silovatelj Ninoslav Jovanović, poznatiji kao brijač iz Malče, pronađena je poslije punih devet dana opsežne policijske potrage. U potrazi je sudjelovao veliki broj pripadnika policije, žandarmerije, vojne policije kao i solidarnih građana koji su se svakog dana dobrovoljno priključivali potrazi u sve većem broju.

Djevojčica je nestala je u petak, 20. prosinca 2019. godine, nakon što je tog jutra krenula u školu koja se nalazi u naselju Brzi Brod, nakon čega joj se gubio svaki trag.

„Monika je krenula pješice u školu, kao i svakog dana. Škola je udaljena jedan kilometar od našeg doma. Međutim, u školu nije stigla. Trebala se vratiti u 13:20 sati ali je nije bilo. Sačekala sam još sat vremena, misleći da ima neku predstavu nakon redovne nastave. Međutim, kako je nije bilo krenula sam je sama tražiti“, rekla je Aleksandra Karimanović, majka nestale djevojčice.

Kada su roditelji saznali da njihova kćer tog dana nije stigla u školu, odmah su posumnjali da je oteta, tvrdeći kako je Monika „izuzetno mirna i povučena djevojčica i da nikada do sad nije bila problematična niti je odlazila od kuće“.

Svi mediji prenijeli su poruku majke koja poziva sve građane da se jave ako imaju bilo kakvu informaciju koja se odnosi na Monikin nestanak. Roditelji Monike Karimanović apelirali su na cijelu zajednicu da im pomogne u potrazi za nestalom djevojčicom: „Mi kao roditelji samo molimo da nam što više ljudi pomogne u potrazi jer je nemoguće da ona tako lako nestane“.

Reakcija medija i posredstvom njih i javnosti bila je iznimno pozitivna. Sve nacionalne televizije i novine u Srbiji prenijele su vijest o Monikinom nestanku,  i svakodnevno izvještavale o ishodu policijske potrage, o novim tragovima kretanja djevojčice i njenog otmičara. Također, treba reći kako su novinari ovom događaju pristupili profesionalno, ističući ozbiljnost situaciji i nesreću koju je pogodila dvanaestogodišnju djevojčicu i njene roditelje, a ne nacionalnu pripadnost obitelji Karimanović. Nakon širenja vijesti o otmici djevojčice o tome su počeli izvještavati i mediji u regiji uključujući i medije u Hrvatskoj.

Policija je pozvala mještane da pomognu u pronalaženju nestale djevojčice i pretraže svoje domove i pomoćne objekte i ukoliko primijete nešto neuobičajeno ili sumnjivo o tome obavijeste nadležna tijela. Za to vreme, policija je pretraživala napuštena domaćinstva, šupe, štale, groblja i nepristupačne šume.

U potrazi je sudjelovalo oko 600 policajaca, više od 100 pripadnika Vojne policije s psima tragačima, pripadnici Žandarmerije, oko 100 lovaca i veliki broj građana koji su se stavili na raspolaganje policiji. U potrazi su korišteni dronovi, termovizijske kamere i kvadovi, a ovo područje po cijeli dan nadljetali su helikopteri.

Opsežna potraga dala je rezultat nakon devet dana kada je djevojčica pronađena živa i u svjesnom stanju u jednoj napuštenoj vikendici u selu Pasjača. Monika Karimanović prevezena je u Klinički centar Niš gdje su je liječnici pregledali.

Ninoslav Jovanović uspio je pobjeći s mjesta gdje je ali je policija pronašla djevojčicu. Tjedan dana nakon što je pronađena Monika Karimanović, odnosno sedamnaest dana od njenog nestanka, Ninoslav Jovanović je uhićen nakon što je policija dobila dojavu od građana koja se pokazala točnom.

Ninoslav Jovanović bio je osuđivan jedanaest puta za više od trideset kaznenih djela, uključujući prevare, krađe, teške krađe, obljube i silovanja, te je veliki dio svog života proveo u zatvoru. Kako je i ranije šišao svoje žrtve, u javnosti je stekao nadimak brijač iz Malče. Kada je policija pronašla Moniku i ona je bila ošišana do glave što je jasno upućivalo na počinitelja. Protiv Ninoslava Jovanovića u međuvremenu je podignuta optužnica. Njemu se na teret stavlja otmica i seksualno zlostavljanje maloljetnice.

Monika je 17. siječnja puštena iz Dječje klinike Kliničkog centra u Nišu na kućno liječenje. "Svi smo čekali ovaj dan kada će naše dijete doći kući, kada će sva ova agonija prestati", rekla je majka Aleksandra po Monikinom izlasku iz bolnice.

Aleksandra Karimanović još jednom se zahvalila svima koji su se priključili potrazi za malom Monikom, istučući koliko je to ohrabrivalo cijelu obitelj u tim izuzetno teškim trenucima.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević izjavio je kako je ovaj „izuzetno težak slučaj ujedinio građane“. Od Monikinog nestanka pa do privođenja Ninoslava Jovanovica mediji su prenosili riječi podrške porodici Karimanović koju im je tih dana upućivala čitava zajednica.

Ovaj nemili događaj pokazao je nam je kako solidarnost i volja da se pomogne onima kojima je to potrebno nadilazi sve različitosti među nama i relativizira ih. U prošlosti se često događalo da interes i javna podrška za pomoć žrtvama, kada se sazna da je riječ o Romima, opadne i da mediji na neprihvatljiv način povežu tzv 'romsku tradiciju' s okolnostima koje su dovele do napada na život i sigurnost Romkinja i Roma. Nema 'tradicije' koja bi opravdala obiteljsko ili drugo nasilje, spolne zločine prema djeci ili druge oblike nasilja čije žrtve u natprosječnom postotku budu Romi, a posebno Romkinje.