Print
13. 5. 2019.
19-054 a VELIKA PROSLAVA U MALOJ SUBOTICI
VELIKA PROSLAVA U MALOJ SUBOTICI

Svjetski dan Roma ove je godine obilježen predavanjem i priredbom učenika Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica i Područne škole Držimurec-Strelec u Domu kulture u Maloj Subotici u Međimurskoj županiji.

Autorica: Sindirela Bobarić

Na sam Svjetski dan Roma su Ivana Ignac, Zorica Balašević, Nenad Oršuš i Severina Oršoš učenicima od 4. do 8. razreda i njihovim učiteljima održali polusatno predavanje o porijeklu, povijesti, jeziku, običajima romske zajednice te o poznatim Romima.

Ova grupa mladih Romkinja i Roma provodi ove aktivnosti kao dio Projekta: ''Mlade Romkinje i Romi u službi zajednice'' koji se provodi na području Općine Mala Subotica kao jedan od prvih projekata iz novog programa Projekti solidarnosti kao dijela ostvarivanja programa Europskih snaga solidarnosti unutar Erasmus+ programa Europske unije. Grupu mladih mentorira Maja Kutnjak Vrtarić, profesorica socijalne pedagogije iz Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica odnosno Područne škole Držimurec-Strelec.

U sklopu predavanja predstavili su i dio istraživanja, koje su proveli s učenicima 4. razreda PŠ Držimurec-Strelec i grupom učenika Roma od 5. do 8. razreda u romskom naselju Piškorovec. Na predavanju su predstavljene i opisane igre koje se igraju djeca u romskom naselju Piškorovec, a čiju posebnu vrijednost predstavlja činjenica da ih sami kreiraju i osmišljavaju: packur, kada čina, birevi, kadabocilja, usa i pilk. Predstavljene igre dio su šireg istraživanja kojeg provode navedeni mladi Romi u suradnji s učenicima i djelatnicima OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica i PŠ Držimurec-Strelec.

Valja istaknuti da Područnu školu Držimurec-Strelec unatrag nekoliko godina, zbog nepovoljnih društvenih odnosa između Roma i Hrvata na području lokalne zajednice, pohađaju isključivo djeca romske nacionalne manjine. Potaknuti stalnim negativnim medijskim natpisima o Romima, a posebno o romskom naselju Piškorovcu, te negativnom slikom koju i sama djeca iz Piškorovca imaju o sebi kako pripadnicima romske zajednice, pokrenuli su istraživanje čiji je cilj pronaći pozitivne stvari u Piškorovcu te istaknuti vrijednosti tradicije i kulture kao i posebne talente i vještine mještana ovog romskog naselja. O istraživanju, odnosno Piškorovcu, snima se i film na čiju će projekciju tijekom lipnja biti pozvani svi mještani romskog naselja.

Nakon uvodnog predavanja, učenici PŠ Držimurec-Strelec pokazali su da je najbolji način rušenja predrasuda pokazivanje vlastitog talenta i potencijala pa su tako svojim plesnim, sportskim i glazbenim umijećima zadivili učenike i učitelje u publici. Bilo je tu karate-koreografije, pjevanja, plesanja, street dance-a, beatbox-a, bubnjanja i recitiranja.

Severina Oršoš je s grupom učenika i učenica sedmih i osmih razreda kroz ples i glazbu ispričala priču o raširenom problemu diskriminacije i vršnjačkog nasilja po nacionalnoj, ali i rodnoj osnovi.

Uz lijepe dojmove i u veselom tonu završena je svečanost obilježavanja Svjetskog dana Roma, a svi okupljeni imali su prilike pogledati i malu izložbu u predvorju Doma kulture.