Print
28. 6. 2019.
1 ZAGREB PREDSTAVIO PROJEKT ZA ROME
ZAGREB PREDSTAVIO PROJEKT ZA ROME

U Zagrebu je u trećem mjesecu provođenja predstavljen novi Projekt: „Postani aktivan Rom/kinja i Zaposli se – PARIZ“. Nositelj Projekta je Grad Zagreb, a partneri na Projektu su romske organizacije Udruga Roma Zagreb i Zagrebačke županije i Unija Roma, te Obrtničko učilište. Vrijednost Projekta iznosi 1.325.104,28 kuna, a provodi se od 2. travnja 2019. do 1. studenog 2020. godine.

Autorica: Sindirela Bobarić

Grad Zagreb je u Europskom domu, 12. lipnja, predstavio novi Projekt uz pomoću kojeg bi se trebalo radno osposobiti Romkinje i Romi. O značaju Projekta na okruglom stolu govorio je voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, Andrija Petrović, a o mjerama zapošljavanja Roma i marginaliziranih skupina, govorila je vršiteljica dužnosti predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Regionalnog ureda Zagreb, Marija Halić, a o poduzetništvu i važnosti rada govorio je prof. dr. Velimir Srića.

 

Projekt će se provesti u suradnji sa partnerima iz redova romskih organizacija i obrazovanih institucija, koje posjeduju značajno iskustvo u radu s marginaliziranim skupinama. Nositelj projekta „Postani aktivan Rom/kinja i Zaposli se – PARIZ“ je Grad Zagreb, partneri na projektu su romske organizacije Udruga Roma Zagreb i Zagrebačke županije i Unija Roma, te Obrtničko učilište.

 

Putem Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje se kroz različite projekte i programe pridaje velika važnost pokušajima većeg zapošljavanja Roma, a značajnih rezultata nema, stoga je pred ovim Projektom veliki izazov.

 

Nositelji su se kroz provođenje aktivnosti Projekta obvezali da će potaknuti motiviranost, stručnu osposobljenost, povećati broj zaposlenih pripadnika/ca romske nacionalne manjine s najmanje završenom osnovnom školom, socijalno uključivanje i smanjivanje rizika od socijalne isključenosti i uključiti minimalno 50 osposobljenih pripadnika/ca romske nacionalnosti za neko od traženih zanimanja na tržištu rada kao što su pomoćna zanimanja u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, njegovatelji, građevinska i metalska zanimanja, osobna domaćica i sl.

 

„Ciljana skupina su Romi i Romkinje koji su u evidenciji za zapošljavanje i oni koji nisu u evidenciji zavoda za zapošljavanje, osobe romske nacionalne pripadnosti niže razine obrazovanja, u uzrastu od 18 – 44 godina. Uvijek se kaže da se 40 godina um prednjači, svi trebamo razvijati svoje umove, svoje sposobnosti i svoju kreativnost.“ na okruglom je stolu, rekao Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba.

 

Projekt „Postani aktivan Rom/kinja i Zaposli se- PARIZ“, odobren je u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina“, a sufinancira ga Europski socijalni fond Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali za 2014. do 2020. godine. Vrijednost Projekta iznosi 1.325.104,28 kuna, a trajanje Projekta biti će u vremenskom okviru od 20 mjeseci od 02.04.2019. do 01.11.2020. godine.