Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - BAND KOJI ODUŠEVLJAVA KRITIČARE I PUBLIKU

NAJAVA KONCERTA: GOGOL BORDELLO

25. 8. 2017.
BAND KOJI ODUŠEVLJAVA KRITIČARE I PUBLIKU

Band Gogol Bordello najavio je izlazak svog novog, sedmog albuma 'The Seekers and Finders' za 25. kolovoza. Opisuju ga kao magičnog i razigranog, a predstavit će ga i u Hrvatskoj. U sklopu turneje nastupit će u zagrebačkoj Tvornici kulture 1. prosinca 2017.

Autor: ROMI.HR

Svjetski poznati američki band Gogol Bordello zagrebačku je publiku osvojio već ranijih godina na koncertima u Zagrebu 2003., 2008. i 2014., za koje njihovi obožavatelji kažu da su bili prepuni pozitivne vibre.

Kombiniraju glazbene i vizualne elemente punka s elementima glazbe i tekstova koji se označavaju kao 'gypsy' glazba, pa ih svrstavaju u okvire 'gypsy punka'. Vole eksperimentirati s mnogim glazbenim smjerovima, pa se u njihovim pjesmama mogu pronaći i metal, rap, flamenco, reggae i dub ritmovi. Često nastupaju i dosad su posjetili gotovo sve kontinente. Neizostavan su dio mnogih glazbenih festivala, uključujući ugledni festival Coachella u SAD-u, a neki glazbeni kritičari ih proglašavaju „najboljim svjetskim festivalskim bandom.“

Gogol Bordello je osnovan 1998. u New Yorku, a ime je dobio po piscu, Nikolaju Gogolju. Gogolj im je uzor jer je uspio 'provući' ukrajinsku kulturu u rusko društvo, što i oni namjeravaju s romskom i istočnoeuropskom glazbom na engleskom govornom području.

Frontman i osnivač banda je Eugene Hütz, podrijetlom iz Kijeva, gdje je odrastao uz oca Rusa i majku Romkinju. Njegova obitelj napustila je Ukrajinu 1989. i kasnije emigrirala u SAD. Razmišljajući o glazbi, u jednom je intervjuu Hütz izjavio: „Ne postoji prava ciganska glazba. Romski glazbenici preživljavaju usvajajući glazbene standarde sredina u kojima žive, poboljšavajući ih.“

Vole naglašavati činjenicu da članovi banda imaju korijene posvuda. Oni su iz Ukrajine, Rusije, Izraela, Etiopije, Ekvadora... Stoga su česta tema njihovih pjesama iskustva migranata, prava Roma, globalizacija i multikulturalizam. S obzirom da zagrebačka publika obožava Gogol Bordello, i da je najava njihovog koncerta već izazvala veliki interes, čini se da će to biti još jedan događaj za uživanje i pamćenje.

 
Povratak na zanimljivosti