Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - BARCELONA GYPSY KLEZMER ORCHESTRA

BGKO - OTKAČENI ORKESTAR

10. 8. 2016.
Barselona-bgko BARCELONA GYPSY KLEZMER ORCHESTRA
Foto/Umetnost se događa u mom gradu
BARCELONA GYPSY KLEZMER ORCHESTRA
Autor: Sindirela Bobarić

Na proljeće 2012. nastao je Barcelona Gypsy Klezmer Orchestra, poznat kao BGKO, i to upravo u Barceloni kako i sam naziv daje naslutiti.

Ovaj bend izvodi glazbu koja sadrži elemente romske, klezmer i jazz glazbe. Riječ ‘klezmer’ koristi se za glazbeni žanr nastao sedamdesetih godina 20. st. u zajednicama židovskih doseljenika u SAD-u. Poznat je i kao ‘jidiš’ i ‘freilech glazba’ – ili u prijevodu ‘vesela glazba’. Osim svega ovoga, BGKO dodatno istražuju i u svoju glazbu uključuju zvukove s područja Južne Amerike i Bliskog istoka.

Članovi benda su Julien Chanal iz Francuske na gitari, Ivan Kovačević iz Srbije na kontrabasu, Robindro Nikolić iz Španjolske na klarinetu, Mattia Schirosa iz Italije na harmonici, Stelios Togias iz Grčke na udaraljkama i vokal Sandra Sangiao, također iz Španjolske. Prvi samostalni album pod nazivom „Imbarca“ su izdali 2013. Tada su održali europsku turneju koja je obuhvatila Srbiju, Sloveniju, Francusku, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Hrvatsku, Grčku i Maltu.

U ožujku 2015., kao domaćini „Balkanskog Reuniona“ okupili su mnoge poznate i slavne glazbenike koji su djelovali na području Balkana, a također su na suradnju pozvali makedonskog kralja saksofona Ferusa Mustafovskog. Turneju 2015. održali su u Irskoj, Nizozemskoj, Srbiji, Francuskoj, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Turskoj.

Napravili su svoju verziju romske himne „Đelem, đelem“ koja je na Youtube-u pogledana preko 3 milijuna puta.

 
Povratak na zanimljivosti