Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - BOŽIĆ NA VEDROM RADIJU

NACIONALNE MANJINE U PITOMAČI PREDSTAVILE BOŽIĆNE OBIČAJE

27. 12. 2018.
18-147 a1 BOŽIĆ NA VEDROM RADIJU
Foto: Vedrana Šajn i Foto Begović
BOŽIĆ NA VEDROM RADIJU

Božić po gregorijanskom kalendaru tradicionalno obilježen na Vedrom radiju Pitomača predstavljanjem božićnih običaja i tradicionalnih jela nacionalnih manjina koje žive na tom području.

Autorica: Slađana Đurđević

Povodom Božića, koji je obilježen po gregorijanskom kalendaru, u izložbenom prostoru Vedrog Radija u Pitomači, druge adventske nedjelje, 8. prosinca 2018. godine, okupili su se predstavnici nacionalnih manjina  bilogorskog  i podravskog kraja  kako bi se prisjetili i javnosti prezentirali svoje božićne običaje. Vođeni toplim predblagdanskim osjećajem pripremili su kratka predavanja o tradicijskim običajima svake manjine kao i njihova najpoznatija tradicijska jela koja se pripremaju za božićne blagdane.

Uz bogatu ponudu blagdanskog stola, na kojem su uz tradicijsku romsku pogaču i sarmu domaćina Roma bila i tradicijska jela Mađara - medenjaci te mađarski salenjaci  te tradicionalna mješavina žitarica s orasima – koljivo i neizostavna  pečenica srpske nacionalne manjine, kao i mnoštvo slasnih kolača većinske zajednice pitomačkog kraja po kojima su poznati;

Toplu dobrodošlicu svima poželjela je, u ime Vedrog radija, domaćica Vedrana Šajn. Ona je kao pripadnica romske manjine pokrenula i vodi radio već dvije godine, a težište joj je predstaviti i javnosti približiti tradicijske običaje manjina svog kraja i regije. Vođena tim ciljem pokrenula je i ovu manifestaciju okupljanja manjina povodom Božića na svom radiju koja postaje tradicionalna.

U druženju i predstavljanju svojih nacionalnih manjinskih običaja sudjelovali su Romi Gorana i Giullianna Đurđević, predstavnici Romske kuće iz Maglenče s područja  Bjelovarsko-bilogorske županije, redovni gosti ove manifestacije od njenog pokretanja.

Srbe je predstavljala predsjednica Srpskog kulturnog društva Prosvjeta pododbor Virovitica Ljiljana Vukomanović u tradicionalnoj nošnji, a s njom su bili i članovi tog Društva također odjeveni u tradicionalne srpske narodne nošnje.

Demokratsku Zajednicu Mađara Hrvatske – Udruga Novi Gradac predstavljao je predsjednik Ištvan Seleši s članicama i članovima plesne i glazbene sekcije u tradicionalnim nošnjama.

Tradicionalne hrvatske božićne običaje i tradicionalnu božićnu nošnju ali i pitomački kraj predstavila je Ivka Mađar iz Udruge Čuvarice kulturne baštine Kladare.

Nakon prezentacije tradicionalnih božićnih običaja, kušanja tradicionalne božićne hrane svake manjine i ugodnih razgovora prisutni su prisustvovali i paljenje druge adventske svijeće na Trgu u središtu Pitomače. Kao posebni gosti, predstavnici Demokratske Zajednice Mađara Hrvatske – Udruga Novi Gradac odsvirali nekoliko božićnih pjesama i tako uljepšali ovaj svečani događaj stanovnicima Pitomače i njihovim gostima.

Druženje se nastavilo do dugo u noć u prostorijama Vedrog Radija i bilo je prilika da predstavnici pojedinih nacionalnih manjina razmjene iskustva i razgovaraju o nastavku suradnje i u Novoj 2019. godini.

 
Povratak na zanimljivosti