Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - FESTIVAL ROMSKE PJESME I PLESA

BILI SMO NA FESTIVALU ROMSKE PJESME I PLESA U BELOM MANASTIRU

27. 12. 2018.
18-146 a FESTIVAL ROMSKE PJESME I PLESA
Foto: BaranjaMedija.hr - autor fotografija Rajko Cicak
FESTIVAL ROMSKE PJESME I PLESA

Festival romske pjesme i plesa Roma Republike Hrvatske, 13. po redu, održan je 10. prosinca 2018. u Centru za kulturu u Belom Manastiru. Festival je organiziran povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i bio je natjecateljskog karaktera. Bila je to prilika za sve natjecatelje da i ove godine pokažu svoje znanje i talent u pjevanju i plesanju, a stručni žiri je izabrao najbolje među njima.

Autorica: Jelena Jularić

Festival romske pjesme i plesa održan je u prepunoj dvorani Centra za kulturu grada Belog Manastira. Nakon uvodne riječi i zahvala organizatorima i donatorima događanja, voditeljice programa Jovana Petrović i Elizabet Takač najavile su pjevačke nastupe, kojima je započelo natjecanje koje je podijeljeno u dva dijela. Prvi dio je bio posvećen pjevanju, a drugi plesanju. Imali smo priliku čuti amaterske izvođače raznih uzrasta, od mlađih natjecatelja do onih u zrelijim godinama.

Nastupala su tri amatera pjevača, od kojih je jedan otpjevao pomalo zaboravljenu staru pjesmu na bajaškom romskom jeziku, koji je materinji jezik Roma u Baranji i materiji jezik više od tri četvrtine Roma koji danas žive u Republici Hrvatskoj.

Po riječima sudionika Festivala Borka Viskovića, pjesmu pod nazivom "Frunze vjarde uprite" koju je interpretirao na ovom natjecanju, čuo je od svoje bake koja mu je pjevušila dok je bio mali. Prijevod pjesme na hrvatski jezik bio bi "Zeleno lišće ofureno ili opareno". 

U pjevačkom dijelu natjecanja pobijedio je Branislav Gligorić koji je interpretirao poznatu pjesmu "Pira mange korkoro" Miloša Bojanića, drugo mjesto je zauzeo Boško Balog, a treće Ivana Mišković.

Nagradu u posebnoj kategoriji osvojila je djevojčica Petra Mihajlović s veselom pjesmom naziva „Ciganka sam mala“ koju je svojevremeno izvodila jedna od najslavnijih pjevačica starije generacije Silvana Armenulić.

Sudionici u plesnom dijelu festivalskog natjecanja nastupali su u muško-ženskim parovima. Plesalo se uz vrlo živo romsko kolo "Čarlama". Pobjednički par su bili Senad Đurđević i Zorica Radosavljević. Drugo mjesto je osvojio plesni par koji su činili Smilja Stanković i Dalibor Stanković, a treće mjesto su osvojili Gabrijela Mihajlović i Sebastijan Petrović.

Stručni žiri koji je ocjenjivao natjecatelje na ovom pjevačko-plesnom Festivalu činili su: Jovica Radosavljević, koreograf i predsjednik romskog KUD-a "Darda", Svetlana Žarković, koreografkinja KUD-a "Žika Mandić" iz Kneževih Vinograda, Borka Mihajlović Pirović, estradna umjetnica i Branko Đurđević, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine općine Darda.

Pjevači i plesači koje smo vidjeli na pozornici Centra, pored domaćina iz Baranje, bili su iz Slavonskog Broda, Zagreba, Belišća i više manjih mjesta u Republici Hrvatskoj. Najboljim izvođačima dodijeljene su na kraju svečanosti nagrade i pokloni u obliku električnih uređaja poput LCD televizora, glazbenih kutija za karaoke odnosno 'light show' te mikrofona.

Organizator festivala je bila Udruga Romski Nacionalni Forum čiji predstavnik je u najavi rekao kako im je želja da pruže bogat glazbeni i kulturni program kroz Festival koji je prepoznatljiv u Osječko-baranjskoj županiji. Branko Petrović, predsjednik Udruge, rekao je da je jedan od njihovih prioriteta očuvanje romske tradicije i kulture, kao i plesa i pjesme.  „Romi su u prošlosti bili poznati kao dobri svirači i pjevači, dok se to sada gubi“, izjavio je.

Održavanje ove manifestacije kao donatori podržali su Osječko-baranjska županija, Savez Roma u Republici Hrvatskoj i Grad Beli Manastir.

Već drugi put ovaj baranjski Festival održan je s namjerom da se i na ovakav način obilježi 10. prosinac - Međunarodni dan ljudskih prava. U belomanastirskom Centru za kulturu u predblagdansko vrijeme, imali smo prilike osjetiti što romska zajednica baštini i što može podijeliti sa svojim sugrađanima i svim stanovnicima Baranje.

Dvorana je bila u cijelosti popunjena, a dio zainteresiranih gledatelja nije mogao sjesti te su stajali uz popunjena sjedala i pratili program koji je potrajao više od dva sata. Osjetila se pozitivna energija kad su na pozornici krenuli taktovi romskih pjesama koje je instrumentalno pratio trio na čelu s harmonikašem Mirom Nikolićem, a koji je dodijelio posebnu nagradu djevojčici Petri za nastup.

Kako je program odmicao i ovako dobra atmosfera među gledateljima postajala je sve veselija i razdraganija pa se u pojedinim trenutcima cijela dvorana uključivala i snažnim aplauzima pozdravljala sve nastupe.

Pri kraju programa najavljena je dostava drva za ogrjev najpotrebitijima u obliku donacije na području gradova Belišće i Beli Manastir te općina Petlovac i Darda u organizaciji Vijeća romske nacionalne manjine grada Belog Manastira.

Branko Petrović je, pored ostalog, izjavio kako ne želi da romska djeca budu samo frizeri, čistači ili pekari, iako nema ničeg loše u tome, već da ispune potpuno svoj potencijal - bez distanciranja od većinskog stanovništva i to popratio riječima: „dosta suživota, Romi žele živjeti“.

 

Galerija slika:

Povratak na zanimljivosti