Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - INSPIRATIVNE ŽENE: ROMSKA PJESNIKINJA PAPUSZA

UZ MEĐUNARODNI DAN ŽENA

8. 3. 2017.
 INSPIRATIVNE ŽENE: ROMSKA PJESNIKINJA PAPUSZA
Foto/Alchetron
INSPIRATIVNE ŽENE: ROMSKA PJESNIKINJA PAPUSZA

8. ožujka, Međunarodni dan žena predstavlja dan kada bi se svi trebali prisjećati inspirativnih žena koje su živjele svoj život sa žarom u srcu, unatoč svim poteškoćama. Jedna od takvih žena bila je Romkinja iz Poljske Bronisława Wajs, poznatija pod umjetničkim imenom Papusza.

 

Autorica: Vanja Ratković*

Bronisława Wajs, Papusza, rođena je u Poljskoj 1908. godine, gdje je u svojoj 79 godini i umrla. Okolnosti teškog života, nepravde, Drugog svjetskog rata, utjecale su na Papuszu i njezino pero. Njezin umjetnički izraz krasi jedinstvena poetika, na momente posve iskrena, koja opisuje nomadski aspekt života Roma. Citat jedne novinarke možda i najbolje opisuje Papuszine pjesme “Romi čeznu za slobodom i ruše sve kanone društva. ”

Iako odrastajući uz majku koja je nikako nije poticala na obrazovanje i uz očuha alkoholičara i kockara, Papusza je tokom djetinjstva težila pisanoj riječi. Odrastajući unutar okvira društvenih okolnosti s početka 20. stoljeća, Papusza je bila kažnjavana kada bi bila uhvaćena kako čita. Sve nedaće koje su je snašle u životu nisu je zaustavile u njezinom poetskom izražavanju - niti živčani slom, boravak u psihijatrijskoj insituciji i izopćavanje iz društvenih tokova.

Ako nešto govori o borbi jedne žene u izrazito patrijarhalnom društvu, to je onda Papuszina poezija. Evociranje ove velike borbe, na današnji dan, simboličan je način obilježavanja borbe svih Romkinja, žena, za jedan pravedniji i bolji svijet.

Njezinoj popularnosti doprinio je i film Papusza, snimljen 2013. godine.

 

*Vanja Ratković volontira u RNV-u na projektu Europe supports inclusion 2 koji financira Europska unija kroz program Erasmus+. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost autora i ne odražava nužno stajalište Europske unije.

 
Povratak na zanimljivosti