Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - KAL BEND

ROCK`n`ROMA

23. 8. 2018.
KAL BEND

KAL BEND stvara muziku koja je spoj tradicionalne balkanske romske muzike s elementima tanga te muzike karakteristične za Tursku i druga područja Bliskog istoka pa čak i jamajčanske muzike. Specifičan je to muzički stil koji su neki muzički kritičari nazvali „Rock`n`Rom“.

ROMI.HR

KAL je romski bend iz Beograda. Naziv benda „Kal“, dolazi iz romskog jezika i znači ''crno''. Osnovan je 1996. godine u Valjevu. Njihov prvi televizijski nastup na nacionalnoj televiziji bio je u B92 showu „Timofejev“ u novogodišnjem programu 2006. godine. Nastupom u toj gledanoj emisiji predstavili su najširoj javnosti svoj jedinstveni muzički stil.

Njihov muzički stil se može opisati kao spoj tradicionalne balkanske romske muzike s elementima tanga te muzike karakteristične za Tursku i druga područja Bliskog istoka pa čak i jamajčanske muzike.

Taj novi i osebujan muzički stil neki muzički kritičari nazvali su Rock`n`Roma.

Članovi benda su gitarist i vodeći vokal Dragan Ristić, bubnjar Goran Savić,  basist Aleksandar Cvejić, harmonikaš Radovan Petrović, harmonikaš Jovica Marić i drugi vokal Vladan Petrović koji je i violinist.

Izdavanjem albuma „Kal“, 2006. godine, Bend postaje poznat i počinje osvajati brojne slušatelje. Od 2006-te godine, kada su postali šire poznati, uspješno i kontinuirano razvijaju svoju karijeru. Do sada su širom svijeta odsvirali više od tisuću koncerata. Ovaj urbani romski bend, kako sebe opisuju, sudjelovao je s pjesmom „Kadifa usne“ na natjecanju Beosong 2013. godine.

Nastupaju diljem svijeta, a bili su i sudionici na najznačajnijim srpskim, europskim i svjetskim festivalima kao što su  Roskilde festival u Danskoj, Fusion festival u Berlinu, Sziget festival u Budimpešti (2001., 2002. i 2004. godine) kao i vrlo poznati EXIT festival u Novom Sadu. Kal bend je svojim postignućima došao do zavidne muzičke razine u europskim okvirima.

U Sjedinjenim Američkim Državama su prvi put gostovali 2006. godine i odsvirali 40-tak koncerata te obišli većinu značajnih klubova kao što su Joe’s pub u New Yorku koji je poznat i po tome što su tamo nastupali značajni glazbenici kao što su  Leonard Cohen, David Byrne, Richard Thompson, Dolly Parton, Sinead O’Connor, Norah Jones, Youssou N’Dour, David Gilmore itd. Na drugoj turneji po Sjedinjenim Američkim Državama, 2008. godine, odsvirali su 45 koncerata, te ostvarili suradnju s jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija, Gogoll Bordellom, bendom koji je, uz ostalo, svirao na Global Warmingu u Londonu s Madonnom.

Na World Music Chart Europe dobili su nagrade za svoja dva albuma zauzevši prva mjesta i iza sebe ostavivši bendove poput: Gotan Project, Natasha Atlas, Ojos de Bruho.

Posebno je zapažen njihov uspjeh na World Music Chart Europe gdje su na listi 2006. godine bili treći na godišnjem nivou, što nijednom bendu sa ovih prostora nije pošlo za rukom.

Producent dva njihova albuma, nagrađena na World Music Chart Europe, je Mike Nielsen. On je poznat po suradnji s najvećim svjetskim muzičkim atrakcijama poput sastava: Underworld, Snow Patroll, The Cure, Jamiroquai i dr.

Ovaj međunarodno uspješni romski bend na domaćoj, srpskoj sceni, imao je prilike surađivati s poznatim rock-pjevačem i tekstopiscem Rambom Amadeusom, u pjesmama „Dikh tu kava“ i „Komedija“ za koju su, 2007. godine, bili nagrađeni za najbolji video spot na području bivše Jugoslavije. Na jednom od albuma, u pjesmi Krasnokalipsa, imali su prilike surađivati i s poznatim reperom Marcellom.

Kal bend, kako ističe njihov frontman Dragan Ristić, jako je politički i društveno angažiran, primarno u borbi protiv predrasuda prema Romima. Dragan i njegov brat Dušan utemeljili su malu ljetnu školu za mlade Rome i Romkinje u Srbiji. Održavaju radionice za učenje romskog jezika, povijesti Roma, romske kulture i ostvarivanja romskih prava, te pomažu mladim Romima u savladavanju gradiva redovnih školskih programa.

 

Galerija slika:

Povratak na zanimljivosti