Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - LEGENDA O ČENU I GAN

LEGENDA O ROMSKOM ROMEU I JULIJI

14. 8. 2018.
LEGENDA O ČENU I GAN

Postoji jedna stara legenda koja govori o zabranjenoj ljubavi i tome kada su i zašto Romi napustili Indiju.

Autorica: Sindirela Bobarić

Jednom davnom u Indiji pored rijeke Ganges, živjeli su maharadža koji je imao kćer Gan i romski poglavar koji je imao sina Čena.

Jednog dana maharadža ode vraču, te sazna kako će vojska napasti i uništiti njegovo kraljevstvo. Maharadža se prepadne za život svoje jedine kćeri te se prije svoje smrti odluči pobrinuti za život svoje jedinice. Vrač mu je rekao kako vojska neće moči napasti jedino Rome zbog magije koja ih uvijek čuva, pa maharadža svoju kćer Gan ostavi na  na čuvanje romskom poglavaru. Obvezao ga je da ju odgaja i čuva kao vlastitu kćer i da nikome ne smije reći da je zapravo kćer velikog indijskog maharadže.

Romski poglavar se zaista pobrinuo za mladu Gan koja je tada imala samo 7 godina. Odrasla je s njegovim sinom Čenom jer ih je odgajao skupa i gledao ju kao svoju vlastitu kćer. Nakon osam godina romski poglavar umre a njegovu titulu naslijedi njegov sin Čen. Zbog nasljeđa i titule koju je dobio imao je veliki pritisak od strane svojih Roma da se oženi ali Čen je odbijao baš svaku djevojku i baš svaku ponudu.

Prošlo je neko duže vrijeme od njegovog odbijanja žena, pa je odlučio svima priznati da je jedina žena koju voli i želi njegova sestra Gan. Mislio je kako nešto nije u redu s njim jer voli i želi svoju sestru. Čenova majka se rastuži zbog njegove zabranjene ljubavi pa mu odluči priznati, kako mu to nije prava sestra i ispriča mu priču. Te mu kaže da joj obeća da neće nikome reći pravu istinu jer mu je otac obećao velikom maharadži da će zaštiti njegovu kćer , te da bi ju mogli ubiti ako ikome kaže pravu istinu.

Nasljednik romskog poglavara Čen odlučio je čuvati tajnu, ali ipak za ženu uzme svoju sestru Gan. Zbog njihove ljubavi Romi su se podijelili na dva tabora. Podijelili su se na one koji nisu znali za pravu istinu pa su bili izričito protiv tog braka i te ljubavi, i na one koji su znali pravu istinu pa su ih i podržavali, što je u konačnici dovelo do toga da su se Čen, Gan i njihovi sljedbenici odvojili od onih koji nisu znali istinu.

Zbog toga ih je prokleo veliki plemenski vrač, rekao je da nikada više ne spavaju dva puta na istom mjestu, da se nikad ne napiju vode iz istog bunara, te da istu rijeku nikada ne pregaze dva puta u jednoj godini. Kažu da zbog tog prokletstva Romi ovim svijetom neprekidno lutaju i traže svoju sreću.

Tek nakon tisuću godina, nakon što su Čen i Gan odlučili otići sa svojim ljudima i napustiti tadašnje mjesto blizine rijeke Ganges u Indiji, prekinuto je prokletstvo, te Romi više ne lutaju svijetom zbog traženja sreće i doma, no nažalost nikada se nisu vratili na to mjesto u Indiji, zemlji svojih predaka.

 

Kažu kako mnoge zemlje i narodi, pa tako i Romi imaju legende o nesretnim ljubavima koje nas uče kako savladati naizgled nepremostive životne probleme i kako svaka priča ima dvije strane i pouku.

 

Galerija slika:

Povratak na zanimljivosti