Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - LEGENDA O ČENU I GAN, ROMSKIM ROMEU I JULIJI

LEGENDA O ČENU I GAN

15. 8. 2016.
bride and groom LEGENDA O ČENU I GAN, ROMSKIM ROMEU I JULIJI
Foto/cliftonfineart.com
LEGENDA O ČENU I GAN, ROMSKIM ROMEU I JULIJI

Stara romska legenda o tome kada su i zašto Romi napustili Indiju kaže… 

Autor: Sindirela Bobarić

Prije mnogo godina u Indiji su živjeli maharadža koji je imao kćer Gan i romski poglavar koji je imao sina Čena.

Jednog dana vrač kaže maharadži da će vojska napasti i uništiti njegovo kraljevstvo. Zbog tog velikog rata maharadža se bojao za život kćeri jedinice te je prije svoje smrti odlučio Gan dati na čuvanje romskom poglavaru. Obvezao ga je da ju odgaja i čuva kao vlastitu kćer i da nikome ne smije reći da je zapravo kćer velikog indijskog maharadže. Povjerio ju je baš romskome poglavaru jer mu je vrač rekao da će vojska biti nemoćna ako napadne Rome zbog magije koja ih čuva.

Romski starješina zaista se pobrinuo za Gan, koja je tada imala samo sedam godina, i odgojio ju uz vlastitog sina Čena kao da je i ona njegova. Nakon osam godina romski poglavar umre, a titulu naslijedi Čen. Romi su ga prisiljavali da se oženi no on je odbijao svaku djevojku i svaku ponudu.

Nakon nekog vremena rekao im je da ga više ne prisiljavaju da se oženi za druge djevojke i priznao da je jedina koju želi i voli njegova sestra Gan. Saznavši koliko joj sin pati zbog zabranjene ljubavi majka mu je rekla istinu, ali uz obećanje da ju nikome neće reći zbog opasnosti da ubiju Gan, maharadžinu jedinu nasljednicu.

Čen je tajnu čuvao, ali je ipak uzeo Gan za ženu. Romi koji su znali da oni nisu brat i sestra su bili za taj brak, ali oni koji nisu znali istinu bili su izričito protiv. Upravo zbog toga Romi su se u plemenu podijelili na dva tabora, što je u konačnici dovelo do toga da su se Čen, Gan i njihovi sljedbenici odvojili od onih koji nisu znali istinu.

Veliki plemenski vrač odlučio ih je prokleti da nikada ne spavaju dva puta na istom mjestu, da se nikada vode ne napiju iz istog bunara, te da istu rijeku nikada ne pregaze dva puta u jednoj godini. Kaže se da zbog tog prokletstva Romi ovim svijetom neprekidno lutaju svijetom i traže svoju sreću.

Tisuću godina nakon što su Čen i Gan napustili Indiju prokletstvo je prekinuto te današnji Romi ne lutaju svijetom tražeći sreću i dom, no nažalost nikada se nisu vratili u Indiju, zemlju svojih predaka.

Mnoge zemlje i narodi, pa tako i Romi, imaju legende o nesretnim ljubavima koje nas uče kako savladati naizgled nepremostive životne probleme i kako svaka priča ima dvije strane.

 
Povratak na zanimljivosti