Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - LOGO LJUDSKIH PRAVA

SLUŽBENI LOGO LJUDSKIH PRAVA

9. 12. 2017.
Logo 1 LOGO LJUDSKIH PRAVA
Službeni logo ljudskih prava
LOGO LJUDSKIH PRAVA
David Dragoljub Orlović

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava podsjećamo na službeni međunarodni logo ljudskih prava. Univerzalni logo ljudskih prava namijenjen je, kako je istaknuto nakon njegova izbora, mirnom doprinosu jačanju ljudskih prava i kao takav treba prenositi poruku preko svih političkih, vjerskih, kulturnih, jezičnih ili drugih granica, brzo i bez riječi. Uz ogromnu količinu informacija kojima smo svi zatrpani svaki dan i uz potrebu da govorimo o ljudskim pravima, da se uključimo u njihovu zaštitu i promociju i da pružimo podršku i pomoć ljudima čija su ljudska prava ugrožena to je važnije nego ikad.

Međunarodna inicijativa da se stvori ‘’Logo za ljudska prava’’ pokrenuta je 2010. godine. Cilj je bio stvoriti međunarodno prepoznatljiv logo koji bi popunio prazninu i usmjeravao pažnju na kršenja ljudskih prava i pomagao ljudima da se poistovijete s pokretom za ljudska prava. Logo kao skraćeni oblik riječi logotip dolazi iz grčkog jezika i nastao je spajanjem pojma logos i tipos odnosno riječ i otisak.

Službeni logo ljudskih prava izabran je 2011. godine. Na međunarodni javni poziv pod nazivom ‘’Od ljudi za ljude’’ objavljen 3. svibnja 2011. godine na Svjetski dan slobode tiska pristiglo je nevjerojatnih 15.375 prijedloga iz više od 190 zemalja. Prema broju prijedloga i broju zemalja iz kojih su pristigli riječ je o jednom od najobimnijih i najkompleksnijih kreativnih procesa ove vrste u povijesti.

Međunarodni selekcijski odbor, svojevrsna porota, izabrao je među sto najbolje ocjenjenih dizajnerskih rješenja deset prijedloga loga za konačnu selekciju. Članovi međunarodnog selekcijskog odbora su bili: Ai Weiwei, umjetnik i aktivist za ljudska prava iz Kine, Angelina Acheng Atyam, aktivistica za ljudska prava i dobitnica Nagrade za ljudska prava Ujedinjenih naroda iz Ugande, Jimmy Carter, bivši predsjednik SAD i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Aung San Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir iz Mianmara, Waris Dirie, model i aktivistica za ljudska prava iz Somalije, Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir iz Irana,  Roland Emmerich, filmski redatelj i producent iz Njemačke, Guillermo Fariñas, aktivist za ljudska prava sa Kube, Carolyn Gomes, aktivistica za ljudska prava sa Jamajke, Mihail Gorbačev, bivši predsjednik SSSR-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Mukhtar Mai, aktivistica za ljudska prava iz Pakistana, Somaly Mam, aktivistica za ljudska prava iz Kambodže, Juanes Aristizábal Vásquez, pjevač i mirovni aktivist iz Kolumbije, Navanethem Pillay, visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava i sutkinja iz Južnoafričke Republike,  Paikiasothy Saravanamuttu, dobitnik Građanske mirovne nagrade Nacionalnog vijeća za mir Šri Lanke, Jimmy Wales, suosnivač Wikipedije iz SAD, George Yeo, bivši ministar vanjskih poslova Singapura i  Muhammad Yunus, dobitnik nobelove nagrade za mir iz Bangladeša i Princess Basma bint Talal aktivistica za ljudska prava iz Jordana.

Uz njih članovi selekcijskog odbora su bili i dizajneri iz cijelog svijeta uključujući: Candy Chang dizajnerica i ilustratorica iz SAD, Javier Mariscal, dizajner i ilustrator iz Španjolske, Marian Bantjes, dizajnerica, ilustratorica i tipografkinja iz Kanade, Ahmad Humeid, dizajner i tipograf iz Jordana, Philippe Apeloig, dizajner iz Francuske, Tina Roth Eisenberg dizajnerica i blogerica iz Švicarske, Max Kisman dizajner i tipograf iz Nizozemske, Erik Spiekermann, dizajner i tipograf iz Njemačke i Saki Mafundikwa, dizajner iz Zimbabvea.

U radu odbora su sudjelovali i ministri vanjskih poslova država koje su sudjelovale u inicijativi: Bosne i Hercegovine, Kanade, Čilea, Češke Republike, Njemačke, Mauricijusa, Senegala, Singapura i Urugvaja.

Nakon izbora uže liste od deset prijedloga loga ljudskih prava organizirano je otvoreno međunarodno glasanje putem interneta koje je trajalo tri tjedna. Na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku 23. rujna 2011. godine predstavljen je logo koji je dobio najviše glasova i proglašen službenim međunarodnim logom ljudskih prava. Domaćin na svečanosti predstavljanja loga bio je bivši glavni urednik Time Magazine Michael Elliot, a na svečanosti su govorili i televizijska novinarka Ann Curry, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle kao i članice odbora za uži izbor loga ljudskih prava Carolyn Gomes i Angelina Atyam.

Logo ljudskih prava predstavlja simbol koji je nastao spajanjem dva univerzalna motiva - ljudske šake i ptice. Kombinira siluetu ruke s pticom i bijeli palac koji grabi pticu. Radni naziv loga je ‘’Slobodan kao čovjek’’ (Free as a man).

Autor loga ljudskih prava je srpski dizajner iz Beograda Predrag Stakić.

Stakić je nakon izbora njegovog prijedloga izjavio: ‘’Jedan logo ne može promijeniti svijet, ali predstavlja simbol koji može okupiti ljude, a oni mogu promijeniti svijet. Crtačke sposobnosti uopće nisu potrebne. Svatko od 3 do 103 godine može nacrtati taj divan simbol. Svako ljudsko biće već ima šablonu po kojoj se crta znak za ljudska prava, a to je ruka.’’

Logo ljudskih prava je dostupan svima besplatno, kao proizvod otvorenog koda. Oslobođen je autorskih prava i može ga koristiti bilo tko u cijelom svijetu bez plaćanja pristojbi ili dobivanja licenci.

 
Povratak na zanimljivosti