Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - MAFIA – I TO NE POLITIČKA, VEĆ ROMSKA I GLAZBENA!

MAFIA – I TO NE POLITIČKA, VEĆ ROMSKA I GLAZBENA!

27. 6. 2016.
Gipsy Mafia MAFIA – I TO NE POLITIČKA, VEĆ ROMSKA I GLAZBENA!
Foto/Facebook-Gipsy Mafia
MAFIA – I TO NE POLITIČKA, VEĆ ROMSKA I GLAZBENA!

Romska  rap skupina iz Srbije objasnila nam je zašto Gipsy Mafia. Prvenstveno zbog predrasude koja kaže da su Romi većinom mafijaši, ali i da - provociraju. „Želite gipsy mafiju? Dat ćemo vam Gipsy Mafiju!“. Često u svojim pjesmama upotrebljavaju riječ Cigan iako znaju da je Romi ne vole. Želja im je da ta riječ poprimi pozitivnu konotaciju, kad se već neće prestati upotrebljavati. Teme koje ih zaokupljaju u pjesmama su prvenstveno diskriminacija, život Roma te odnos romske zajednice prema ženama.

Autorica: Jelena Jularić

Povodom nedavnog nastupa u Autonomnom kulturnom centru Medika, a četvrtog u Hrvatskoj, pričali smo s bandom Gipsy Mafia kojeg sačinjavaju dva dečka pod pseudonimima Skill i Buddy O.G. (Originalni Gipsy umjesto originalni gangster) te Skillova djevojka Koki koja je predstavnica ženske romske snage.

Romska rap skupina iz Srbije  objasnila nam je zašto Gipsy Mafia. Prvenstveno zbog predrasude koja kaže da su Romi većinom mafijaši, ali i da - provociraju. „Želite gipsy mafiju? Dat ćemo vam Gipsy Mafiju!“, kaže Skill, jedan od tri člana skupine. Pod utjecajem rap glazbe, samo je bilo pitanje trenutka kada će se i sami aktivirati i započeti s rapanjem. Presudni trenutak je fizički obračun ekstremista i neofašista s njihovim prijateljem u centru grada Zrenjanina.

Teme koje ih zaokupljaju u pjesmama su prvenstveno diskriminacija, život Roma te odnos romske zajednice prema ženama, što se čuje u pjesmi „Romni“ s njihovog  drugoga albuma. „Romni znači Romkinja, a pjeva se o problemima unutar romske zajednice – patrijarhalizmu te antifeminizmu. Od žene se najviše očekuje, a u većini slučajeva nema slobodnu volju kod izbora partnera za udaju te školovanja.“ - kaže Koki, ženski pozadinski vokal i DJ-ica.

"Žene nisu objekt, žene trebaju raditi". Upravo tim riječima suprotstavljaju se tradiciji.

Surađivali su s Fetbojsima te Frankijem, a do suradnji dolaze na prijateljski način, s istomišljenicima; a to za njih prije svega znači s antifašistima.

Shvatili su da žele doći do svoje publike preko pjesama koje govore o ljudskim pravima i društvenim promjenama. Dobar primjer daju svojim vlastitim životima zato što volontiraju u izbjegličkom kampu u Njemačkoj i time pokazuju da su pomaganje i suosjećanje univerzalne vrijednosti. Organiziraju radionice u kafiću koji je namijenjen ženama izbjeglicama. 

Godine 2013. izlazi im  prvi album Ciganska posla. Financirali su ga „do-it-yourself“ metodom, što znači da su se sami pobrinuli za snimanje i promociju. Simbolika imena opet je dvosmislena i šaljiva - smatraju da Romi ne vole riječ „Cigan“ pa su se odlučili to promijeniti te staviti svijetlu točku na to dajući svojim pjesmama imena poput „Ciganin u dnu duše“ te „Ponosni Cigani“. Želja im je da ta riječ poprimi pozitivnu konotaciju, kad se već neće prestati upotrebljavati. Pjesma „Ciganska posla“ najdraža im je i baš tu bi izdvojili kao onu koja ih savršeno predstavlja i opisuje. Svojim radom šalju poruku svima, Romima i drugim nacionalnostima te smatraju da imaju puno toga važnoga za reći. To su imali prilike pokazati u  Sloveniji, Francuskoj, Kosovu, Njemačkoj i Mađarskoj. Promjene su vrlo spore, ali se događaju, kažu. "Ljudi imaju totalno pogrešni stav o nama - ako dijete ne ide u školu, to ne znači da to ne želi, već da možda nema sredstava ili prebivalište." - poručuju. Preko društvenih mreža vide da postoje i pozitivne i loše reakcije na njihovo stvaralaštvo, što je u redu s obzirom da su samokritični: „Mi radimo muziku baš i za ljude koji nas hejtaju, koji nas ne vole“.  Kada dopru do onih koji su puni predrasuda, to im je drago i onda vide da vrijedi to što rade. Čak i oni koji ne razumiju srpski, slušaju ih i podržavaju jer znaju za što se zalažu.

Drugi album također ima zgodan naziv: Straight Outta Mahala, referirajući se tako na film Straight outta Compton o rap legendama te na dio grada u kojem su odrasli i žive. Promoviraju ga na turneji koja se zove Brothers in arms tour 2k16 u sklopu koje nastupaju u Hrvatskoj, Njemačkoj i Austriji. Nazivi pjesama jednostavni su im i jasni, baš kao što su i sami: Anti-kapitalista, Antifašista, Nacionalizam, Kriminal, Solidarnost itd. Završavamo članak tim riječima jer govore najjače.

 
Povratak na zanimljivosti