Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - MATERIJALI ZA POUČAVANJE O GENOCIDU NAD ROMIMA

JOŠ UVIJEK UGLAVNOM NEPOZNATA TEMA

11. 8. 2017.
MATERIJALI ZA POUČAVANJE O GENOCIDU NAD ROMIMA

Drugi svjetski rat Romima je donio novi val progona i njihovo masovno uništenje. No, tema genocida nad Romima još uvijek je uglavnom nepoznata te nije sastavnim dijelom nastavnih programa i udžbenika.

Autor: ROMI.HR

Grupa stručnjaka 2012. godine izradila je internetsku stranicu namijenjenu nastavnicima i učenicima. Ona pruža osnovne informacije o genocidu počinjenom nad Romima i Sintima. Autor i koordinator projekta u okviru kojeg je stranica izrađena je Gerhard Baumgartner iz Austrije, a na razvoju materijala s povijesnog i didaktičkog aspekta radili su stručnjaci iz vodećih institucija koje se bave ovom temom.

Postavljeni radni materijali predstavljaju prijeratno i ratno razdoblje, kao i, ukratko, poslijeratnu situaciju te biografije nekoliko preživjelih. K tome, stranica sadrži informacije o pojedinim logorima, uključujući Jasenovac, rječnik pojmova i informacije i literaturu koje upućuju na situaciju u Drugom svjetskom ratu u pojedinim zemljama. Priručnik za nastavnike (u pdf formatu), koji je sastavni dio ove stranice, uz uvodne tekstove obuhvaća prijedlog metoda rada s biografijama i fotografijama, što može biti posebno korisno nastavnicima prilikom osmišljavanja satova, te potpoglavlje „Kako dekonstruirati povijesna stajališta temeljena na stereotipima“.

Stranica je višejezična te dostupna na njemačkom, francuskom, engleskom, romskom (kalderaški) i hrvatskom jeziku putem linka romasintigenocide.eu

 
Povratak na zanimljivosti