Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - NETRPELJIVOST PREMA ROMIMA U PREDIZBORNOJ KAMPANJI

UZAVRELA SITUACIJA PRED IZBORE U NJEMAČKOJ

22. 9. 2017.
NETRPELJIVOST PREMA ROMIMA U PREDIZBORNOJ KAMPANJI
Autor: portal-udar.net

U Njemačkoj se 24. rujna 2017. održavaju izbori za novi saziv Bundestaga. To je prilika za Angelu Merkel da osvoji još jedan mandat. U isto vrijeme, u Njemačkoj, ali i drugim zemljama Europe, sve više jačaju nacionalističke stranke koje otvoreno pokazuju mržnju i netrpeljivost prema drugim etničkim grupama.

Primjer koji trenutno  okupira pažnju medija u regiji Bayern (i šire), upravo je slučaj Nacionalne demokratske stranke Njemačke (NDP), koja koristi otvorenu diskriminaciju na svojim izbornim plakatima, kako bi osvojila glasove na predstojećim izborima.

Ovaj slučaj naišao je na ogromno negodovanje zajednice Sinta i Roma. Grad Ingolstadt, prema uvjerenju Centralnog vijeća njemačkih Sinta i Roma, krši Konvenciju Ujedinjenih naroda protiv rasizma zbog neuklanjanja izbornog plakata Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NDP).

“Plakat s natpisom 'Novac za baku umjesto Sinte i Rome' (njemački: Geld für Oma statt für Sinti und Roma) ugrožava zajednice Sinta i Roma”, izjavio je predsjedavajući Centralnog vijeća Romani Rose, te dodao da se krši Konvencija Vijeća Europe o zaštiti nacionalnih manjina.

“S obzirom na pojavu novog i potencijalno nasilnog nacionalizma u Njemačkoj i Europi, moraju biti jasno izvučene pouke iz prošlosti. Kleveta i isključenje manjina u općinama  je neprihvatljiva. Upravo ovakvi napadi na manjine ciljano napadaju i središte naše demokracije i naš sistem vrijednosti u Njemačkoj i Europi”, upozorio je Rose.

Gradska uprava Ingolstadta u međuvremenu je podnijela krivičnu prijavu na izborni plakat i oštro osudila ovaj slučaj. Međutim, s pravnog gledišta, situacija je protumačena drugačije.

Sud je utvrdio da nema elemenata kaznenog djela “Volksverhetzung” (huškanje naroda). Natpis na plakatu, prema riječima sudaca, “pokriva osnovno pravo na slobodu izražavanja”.

 
Povratak na zanimljivosti