Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - PREDSTAVLJANJE BOŽIĆNIH OBIČAJA NACIONALNIH MANJINA

SVEČANOST VEDROG RADIJA U PITOMAČI

24. 12. 2017.
116-1 PREDSTAVLJANJE BOŽIĆNIH OBIČAJA NACIONALNIH MANJINA
Foto: RNV Arhiva
PREDSTAVLJANJE BOŽIĆNIH OBIČAJA NACIONALNIH MANJINA

Svečanošću Vedrog radija u Pitomači obilježeno šest mjeseci rada prvog internetskog radija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i predstavljene tradicije i običaji slavljenja Božića romske, češke, srpske i mađarske manjinske zajednice.

Autorica: Slađana Đurđević

Veseli radio u Pitomači prigodnom svečanošću obilježio je šest mjeseci od početka djelovanja prvog internetskog radija nacionalnih manjina koji emitira u Republici Hrvatskoj. Svečanost je održana u subotu, 11. prosinca ove godine u prostorijama Vedrog radija u Pitomači. Svečanost je bila prigodom za druženje i predstavljanje božićnih običaja nacionalnih manjina koje žive na području Pitomače i gostiju iz susjednih županija.

Toplom  dobrodošlicom Vedrane Šajn, mlade i poduzetne Romkinje, koja je pokrenula projekt internetskog radija nacionalnih manjina svim sudionicima programa i gostima i njenim kratkim opisom dosadašnjih postignuća radija, počelo je zajedničko druženje koje je  potaknulo razmjenu tradicijskih običaja i iskustava suživota manjine s većinom na područjima s kojih su pristigli predstavnici u svečanosti. Pozivu su se odazvale četiri nacionalne manjine: Srbi, Mađari, Česi i Romi. Predstavnici navedenih manjina su pripremili zanimljive prezentacije i tradicijska jela nacionalnih manjina.

U prostoru Veselog radija postavljen je i etno kutak u kojem je izložena tradicijska nošnja romske nacionalne manjine s tog područja i dio predmeta koji su sastavni dio obiteljske kulture romske zajednice. Prezentacija tradicijskih običaja romske nacionalne manjine bila je primarno posvećena predstavljanju tradicijskih običaja Roma u vrijeme Božića. Opisala ih je Slađana Đurđević, predstavnica Udruge Lovari - Romska kuća iz Maglenče kraj Bjelovara, jedne od udruga koje su se odazvale pozivu na svečanost Veselog radija. 

Pored predstavnika Roma svoje običaje i tradicije predstavile su i druge nacionalne manjine s područja Virovitičko-podravske županije. U tradicionalnim nošnjama bili su predstavnici Češke Besede Virovitica koji su prikazali tradicionalni „Mikulaški program“, scensku igru kojom se tradicijski obilježava blagdan Svetog Nikole u češkoj nacionalnoj zajednici, a gospođa Jasna Berger, učiteljica koja je uvježbala izvođače, govorila je  o običajima češke nacionalne manjine vezanima za slavljenje Božića.

Srpsko kulturno društvo ''Prosvjeta'' – Pododbor Virovitica prezentirao je srpsku tradicijsku  nošnju, a gospođa Ljiljana Vukomanović, kao predstavnica Društva, predstavila je srpske pravoslavne tradicije i običaje proslavljanja Božića.

Gosti iz Demokratske Zajednice Mađara Hrvatske – Udruga Novi Gradac, također su svojim nošnjama dočarali dio tradicijske kulture svoje nacionalne manjine, a gospodin Ištvan Seleši, predsjednik Udruge predstavio je  božićne običaje Mađara.

Nakon predstavljanja božićnih tradicija i običaja svih okupljenih nacionalnih manjina sudionici manifestacije su nastavili druženje probajući delicije nacionalnih manjina pripremljene na tradicionalan način i koristeći priliku za razmjenu mišljenja i dogovaranje o zajedničkim aktivnostima u budućnosti.

Kao dio svečanosti, i uz podršku Turističke zajednice Općine Pitomača, djeca iz Udruge Češke Besede Virovitica i Demokratske Zajednice Mađara Hrvatske – Udruga Novi Gradac sudjelovala su u paljenju druge adventske svijeće, te su taj događaj popratila pjevanjem tradicionalnih božićnih pjesama.

 

Galerija slika:

Povratak na zanimljivosti