Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - ROMSKA LEGENDA O JEDNONOGOJ GUSKI

KAKO JE ROM OMRSIO BRK

19. 9. 2018.
ROMSKA LEGENDA O JEDNONOGOJ GUSKI

Bili jednom jedan Rom i jedan svećenik i bila jednom jedna pečena guska s jednom nogom.

ROMI.HR

Prije mnogo vremena jedan Rom dobije zaposlenje kod jednog svećenika. Svećenik je zaposlio Roma i dao mu krov nad glavom, a svećenik je dobio društvo i pomoć u raznim poslovima. Rom je radio sve poslove za koje je bio sposoban, najčešće su to bili pomoćni poslovi kao što su uređivanje i košenje trave u dvorištu crkve i slično. I tako su prolazili dani u radu i druženju svećenika i Roma.

Jednog dana, umoran nakon posla, uđe Rom u kuhinju, i na sred stola vidje veliku pečenu gusku koja se baš hladila nakon pečenja. Pečena guska  je primamljivo mirisala. ''Miriše ljepše i primamljivije od najdivnije žene'', pomislio je Rom. Okružen mirisom pečene guske osjeti takvu glad da koliko se god trudio ne mogaše izdržati da ne pojede malo.

Rom je znao da je pečena guska vjerojatno bila namijenjena svećeniku, ali i uz najbolju volju nije mogao odoljeti, te poče da uvjerava sam sebe: "Kako će svećenik sam pojesti cijelu gusku? Bit će mu previše, razboljet će se!" Razmišlja on tako i odluči da se žrtvuje za svog prijatelja i pojede dio pečene guske kako njegov prijatelj svećenik ne bi morao pojesti cijelu gusku i od toga se razboljeti.

Ogleda se oko sebe i otkine batak s guske i u slast ga pojede. Nakon nekoliko trenutaka ušao je svećenik u kuhinju i vidio kako na stolu u kuhinji pečenoj guski fali noga tj. batak. Ponovo pogleda pečenu patku bez jednog bataka pa pogleda Roma koji je stajao u kutu kuhinje i strogo ga upita: "Slušaj ti, kako ova guska ima samo jednu nogu? Nisi li ti pojeo jednu?"

Rom se nađe u nevolji i u strahu od kazne zbog toga što je bez dopuštenja pojeo batak pečene guske brzo se smisli i odgovori: "Ne, nisam! Pa ima gusaka koje imaju jednu nogu! Kako niste vidjeli gusku s jednom nogom?'' Kako ga je svećenik i dalje gledao s nepovjerenjem Rom mu se ponovo obrati i kaže: ''Pođite sa mnom, ja ću vam pokazati guske s jednom nogom" reče Rom. Svećenik prihvati prijedlog i reče: ''Hajde da vidimo i to čudo''.

Rom odvede svećenika do udaljenog jezera. Na jezeru je bilo veliko jato gusaka. Većina gusaka na tom jezeru stajala je na samo jednoj nozi, odmarajući drugu. Svećenik je blijedo gledao u Roma i shvati da ga ovaj želi uvjeriti u nešto što ne postoji, gusku s jednom nogom.

Kako bi dokazao Romu kako zna kako ga želi prevariti, svećenik pljesne dlanovima i poplaši guske. Guske na glasan zvuk njegovog pljeskanja spuste i drugu nogu te počnu bježati. Nakon toga svećenik pogleda Roma i pokaže na guske kako pomoću obje noge bježe.

Rom suočen s po njega nepovoljnim razvojem situacije zadrži smirenost, pogleda svećenika, nasmiješi se i reče: "Joj, joj, vidiš kada vi tako sve znate, možda ste trebali i pored one pečene guske pljusnuti dlanovima pa bi ona pokazala i drugu nogu!"

Svećenik se dobro nasmijao dosjetki Roma i oprostio mu što ga je lagao izmišljenom pričom i što je pojeo batak njegove pečene guske.

 
Povratak na zanimljivosti