Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - SARAJEVO GIPSY BAND

ROMSKI BAND KOJI VAS NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIMA

12. 9. 2018.
SARAJEVO GIPSY BAND

Sarajevski romski muzički band Sarajevo Gipsy Band je novim pristupom učinio romsku muziku ponovno relevantnu u širim krugovima.

Autorica: Sindirela Bobarić

Grupa Sarajevo Gipsy Band osnovana je 2015. godine. Ideja osnivanja ove grupe bila je novi način pristupanja tradicionalnoj romskoj muzici u Sarajevu. Sastav Sarajevo Gipsy Band čine profesionalni muzičari koji su svoje iskustvo imali prilike stjecati u različitim sastavima kao što su „Mostar Sevdah Reunion“. Neki od njih bili su dio različitih projekata na muzičkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Sarajevo Gipsy čine: Muhamed Jusić - bubnjevi, Davor Maraus - udaraljke, Kenan Imamović - bas gitara, Mustafa Behmen - ritam i solo gitara, Meho Radović - klarinet, Admir Vatreš - harmonika i Jasmin Pandžić - vokal.

"Jednostavno se rodila ideja za autohtonom romskom muzikom jer je ona na ovim prostorima malo zaboravljena. Mi smo to upakovali u neke naše aranžmane i nadam se da će biti prihvaćena i da će se dopasti ljudima.", rekao je Jasmin Pandžić.

Ideja o pokretanju ovog banda i ovog projekta rodila se u studiju Muzičke produkcije jer su većina muzičara iz banda i angažirani u Muzičkoj produkciji, tako da je bio prirodni slijed da se muzičari okupe i naprave Band. Glavni cilj ove grupe je bio da se oživi autohtona romska muzika koja je, prema mišljenju članova banda, u zadnja dva desetljeća zapostavljena u BiH.

„Na neki način mi smo čuvari romske muzike u BiH. Zadovoljni smo sa muzičke strane kako je ispao album, a za nešto više potrebno je vremena. Krećemo iz početka, polako ali sigurno idemo prema svom cilju. Svjesni smo da nam ništa neće preko noći doći. Romska muzika je uvijek zanimljiva i ima svoju publiku. Svi se nekako hvataju sevdaha, koji je nažalost izabrana tema. Obrađivati po milijunti put neku pjesmu stvarno nema smisla. Jedino kada bi neko se autorski prihvatio sevdaha i nastavio tamo gdje Rade Jovanović stao to bi za mene imalo smisla. Romska muzika je interesantna, temperamentna i vesela i uz nju se može dobar dernek napraviti.“, rekao je Mustafa Behmen.

Jasmin Pandžić ističe da su na ovom projektu intenzivno radili više od godinu dana i da su s posebnom pažnjom pristupili svakoj pjesmi. 

Njihov prvi CD se sastoji od deset autohtonih romskih pjesama snimljenih u novim aranžmanima i etno stilu s primjesama jazza koji obrađuje sevdah na potpuno drugačiji način.

Na njihovom prvom albumu „Esma, Esma“ možete čuti obrade pjesama kao što su: Tuti Fruti, Pira velo Mile, Oto Devla adavamngljan, Sajbija, Jasmine, Dok je mene, dok je pjesme, Esma, Esma, Ćerda mile bari škoda, Đelem, Đelem i Pira mange korkoro.

 

Galerija slika:

Povratak na zanimljivosti