Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - ŠKOLSKO OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ROMA U KUTINI

PRILIKA ZA UČENJE O KULTURI I POVIJESTI ROMA

10. 4. 2017.
 ŠKOLSKO OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ROMA U KUTINI
Foto/ Bojan Iličić
ŠKOLSKO OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ROMA U KUTINI
Autor: Bojan Iličić

Učenici Osnovne škole Vladimira Vidrića u Kutini obilježili su na svoj način Svjetski dan Roma. Prikupljali su materijal s učiteljima i uredili prigodni pano o povijesti i kulturi Roma.

Učenici 4. b razreda s učiteljem Bojanom Iličićem ovaj su dan obilježili na nastavi. Razgovarali su o zastavi, himni, narodnim običajima te jeziku Roma. Učenici romske nacionalnosti su ostale učenike podučavali svojem jeziku kroz opis svakodnevnih događaja.

Pogledali su i video zapis Romskog kulturno-umjetničkog društva Darda na kojem su prikazane nošnje i plesni običaji Roma toga kraja. Na kraju sata učenici su svojim otiscima prstiju obojali romsku zastavu pripadajućim bojama. Motiviranost učenika za ovu temu je bila velika te će se nastaviti sa sličnim aktivnostima i upoznavanjem različitih kultura.

Osnovna škola Vladimira Vidrića ima značajan broj učenika koji su pripadnici romske nacionalne manjine i naši učenici i nastavnici sudjeluju u brojnim aktivnostima usmjerenim na poboljšanje položaja pripadnika romske nacionalne manjine. Kao škola smo posebno ponosni na prvi program desegregacije romskih učenika u Republici Hrvatskoj koji naša Škola provodi već sedmu godinu. Inicijativu je pokrenula naša ravnateljica profesorica Snježana Coha i uz podršku tijela vlasti Grada Kutine, ali i suradnji romskih roditelja i učenika pokrenula proces koji svake godine sve više napreduje, a cilj mu je da djeca pripadnici romske nacionalne manjine pohađaju sve osnovne škole na području Kutine jer je takva desegregacija u obrazovanju pretpostavka i za bolju uspjeh romskih učenika, ali i za poboljšanje ukupnog položaja Roma u našem gradu. 

 
Povratak na zanimljivosti