Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - SLIKE O ROMIMA KOJE GOVORE TISUĆU RIJEČI

IZLOŽBA "PRIČE ROMA" PREDSTAVLJENA ZAGREPČANIMA

19. 2. 2020.
23a SLIKE O ROMIMA KOJE GOVORE TISUĆU RIJEČI
Izvor: RNV Arhiva
SLIKE O ROMIMA KOJE GOVORE TISUĆU RIJEČI

Kao dio projekta Muzej osobne povijesti Roma, koji je predstavljen prije dvije godine, pripremljena je i izložba - umjetnički prikaz Roma koji žive na istoku Hrvatske, između ostaloga i u Baranji koja je poznata i po svojim romskim stanovnicima.

Autoric: Jelena Jularić

Eksponati koji čine izložbu su u međuvremenu, osim u Osijek, gostovali i u Rijeci, a ove godine stigli su i u Zagreb, kako bi se i Zagrepčani mogli upoznati s njima. Izložba pod nazivom Priče Roma otvorena je 17. siječnja u Galeriji SC koja djeluje pri zagrebačkom Studentskom centru u Savskoj 25, a bila je otvorena do kraja siječnja 2020. godine.

Putujući postav u organizaciji je Udruge FANTASTIČNO DOBRA INSTITUCIJA - Fade In iz Zagreba i Romskog resursnog centra iz Darde. Priče prikazuju fotografske, kao i poneke audiovizualne portrete, i napisanu osobnu životnu crticu svakog od 18 "izloženih" i otvorenih Roma koji su pristali podijeliti s drugima i vlastite predmete posebnog značaja.

Svako lice ima drugačiju ispovijest - što kroz karijeru, hobi, socijalni status ili obiteljsku tragediju. Neki od njih ističu jedan detalj, a poneki su obuhvatili životni put za koje su prepoznatljive ravnice, skroman život i pitoma ćud ljudi. U bijeloj prostoriji galerije možemo vidjeti stanovnike Belog Manastira, Slavonskog Broda, Darde, Bolmana, Bistrinaca itd.

Izdvojene su individualne priče gdje ne gledamo "zamagljenu" nacionalnu manjinu, već približena lica čija se iskustva ne razlikuju previše od lica većine. Za primjer, tu je zlostavljana žena koja se maknula od lošeg muža ili poduzetnik koji je u vrijeme ekonomske krize 2008. izgubio svoju tvrtku od koje su mu je ostali dugovi i  pečat s imenom obrta.

Fotografije za izložbu je fotografirao i pripremio Jasenko Rasol.

 

PREDMETI PUNI POVIJESTI 

Uz izražajna lica, izloženi su predmeti koje su sudionici kulturnog projekta poklonili za potrebe umjetnosti. Folklorne cipele i naslijeđeni djedov šešir prikazuju ples i glazbu koja je karakteristika prepoznatljiva za Rome. Drveno, ručno izrađeno korito simbol je koritara, dijela zajednice Roma Bajaša čiji pripadnici su se tradicionalno bavili ovim obrtom i zbog kojeg su kasnije naselili poplavna područja poput Baranje.

Izložena romska pogača predstavlja romske žene i njihovu važnost kao domaćica. Braniteljska iskaznica progovara o značajnom broju Roma koji su bili pripadnici Hrvatske vojske u ratu. Studentska iskaznica nanovo ističe kako je jako malo Roma visokoobrazovano i kako je obrazovanje važno i često teško dostižno za mlade Rome.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz natječaj "Umjetnost i kultura za mlade" Ministarstva kulture.

Već ranije najavljeni Muzej osobnih priča, dobiva svoj epilog: bit će otvoren u sklopu projekta Štruca kulture u Osijeku. I ovaj projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda preko natječaja Ministarstva kulture Kultura u centru.

Muzej će se ostvariti kao muzejsko-galerijski prostor u kojem će se predstaviti osobne priče stanovnika Osijeka, pripadnika nacionalnih manjina, koje će se rotirati. Prostor će biti unutar novootvorenog Društveno-kulturnog centra Stara pekara koji je otvorio Grad Osijek za potrebe kulturnih događanja raznih udruga i društvenih projekata.

 

Galerija slika:

Povratak na zanimljivosti