Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - UDAJ SE KAD SI SPREMNA

PRETPREMIJERA FILMA O PRISILNIM BRAKOVIMA

21. 3. 2017.
UDAJ SE KAD SI SPREMNA
Autorica: Amoreta Bajto/HRT-Radio Osijek

Pretpremijera edukativno-dokumentarnog filma „Udaj se kad si spremna“, koji je nastao u suradnji PU osječko-baranjske i Udruge žena Romkinja „Romsko srce“ iz Jagodnjaka najavljena je za četvrtak 23. ožujka 2017. u foajeu HNK-a u Osijeku u 10 sati.

Film je nastao u sklopu međunarodnog projekta istog imena i bavi se problemima prisilnih brakova koji se sklapaju bez pristanka jednog ili oba supružnika, čime se krši temeljno ljudsko pravo, pravo na slobodno odlučivanje (Opća deklaracija o pravima čovjeka).

Nakon prikazivanja filma održat će se okrugli stol na istu temu te na temu Roma i njihovog uključivanja u svakodnevni život zajednice. Riječ je o posebno osjetljivoj problematici i aktivnostima koje su obuhvaćene Nacionalnom strategijom za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. godine do 2020. godine i potrebno je raditi na senzibilizaciji javnosti o navedenom problemu. Akademska glazbenica, gospođa Ana Rucner tijekom svog koncerta koji će se održati istoga dana u večernjim satima, u HNK-u u Osijeku, će pružiti potporu projektu.

 
Povratak na zanimljivosti