Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - USPJEŠNA PRIČA EKONOMSKOG OSNAŽIVANJA ROMKINJA

RAD ZADRUGE 'BOLJA BUDUĆNOST TUZLA'

7. 8. 2017.
USPJEŠNA PRIČA EKONOMSKOG OSNAŽIVANJA ROMKINJA

Ženska zadruga 'Bolja budućnost Tuzla' registrirana je 2016. godine. Trenutno se bavi proizvodnjom i distribucijom svježeg povrća.

Autorica: Aldijana Musli*

Tokom srpnja ove godine, delegacija međunarodne organizacije Care International Austrija, koju je predvodila  direktorica Andrea Barschdorf-Hager, posjetila je ženske nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini.

Care Austrija posebno surađuje s Austrijskom razvojnom agencijom koja financira veliki broj projekata na Balkanu, a ovom posjetom, delegacija je imala za cilj da vidi njihov napredak, posebno onih koje provode ženske romske organizacije.

Prema riječima direktorice Care Balkans Sumke Bučan, u Bosni i Hercegovini se trenutno provodi regionalni projekt 'Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu II', koji se pored BiH, provodi još u Srbiji i Crnoj Gori. Bavi se ženskim romskim pravima i svim onim temama koje su bile prioritet Vlada i nacionalnih akcijskih planova. Tu su i projekti ekonomskog osnaživanja žena, koji također uključuje Romkinje, s posebnim naglaskom na projekt 'Ekonomskog osnaživanja žena' koji je do sada dao dobre rezultate.

U trodnevnoj posjeti, delegacija je obišla romske organizacije u Bijeljini, Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”, u Tuzli Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ i Omladinsku romsku inicijativu „Budi mi prijatelj“ iz Visokog.

Uspješna priča

Ženska zadruga 'Bolja budućnost Tuzla' registrirana je 2016. godine. Trenutno se bavi proizvodnjom i distribucijom svježeg povrća te je cilj zadruge uvijek pružati kvalitetnu ponudu povrća te distribuciju istog. Do sada su Romkinje koje su se bavile proizvodnjom povrća imale poteškoće u plasiranju svojih proizvoda na tržištu.

„I dalje ne razumijem slučajeve da netko neće kupiti povrće od Romkinje, samo zato što je Romkinja. U budućnosti pripadnost nekoj etničkoj grupi, religiji mora biti stavljena u pozadinu. Religija i etnička pripadnost ne smiju biti kočnica za napredak društva u ekonomskom, političkom i svakom drugom smislu“ - rekla je direktorica Care Austria, dr. Andrea Barschdorf-Hager.

Kroz zadrugu će korisnice projekta 'Ekonomsko osnaživanje žena' moći  prodavati svoje proizvode, što predstavlja značajan faktor za ostvarivanje njihovog poslovnog uspjeha.

*Tekst je izvorno objavljen na portalu www.portal-udar.net

 
Povratak na zanimljivosti