Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - VIDEO SNIMKA ZAGREBAČKIH ROMA IZ 1929.

IZ PROŠLOSTI ROMA

2. 3. 2017.
VIDEO SNIMKA ZAGREBAČKIH ROMA IZ 1929.
Autorica: Bibijana Papo

Snimka pod nazivom „Metrotone Hits the Romany Trail“ (Metrotone se našao na romskoj stazi) je nastala 10. rujna 1929. u Zagrebu, a traje jednu minutu i četrdeset i tri sekunde. Snimio ju je i objavio Hearst Metrotone News koji je inače u suradnji s Fox Film Corporation i Fox Movietone pripremao tonske žurnale.

Radi se o zagrebačkim Romima koji plešu i sviraju. U drugoj sceni muškarac baca novčić u zrak, koji žele uhvatiti djeca. U trećoj sceni Romkinja gata muškarcu i govori mu da će upoznati „crnu ženu“.

Snimka se nalazi u digitalnom video repozitoriju Sveučilišta Južna Karolina (University of South Carolina) i dostupna je ovdje.

Filmski žurnali bili su objavljivani tjedno ili mjesečno s ciljem pružanja vijesti, tj. informacija o aktualnim događanjima u svijetu. Sredinom 20. stoljeća prestaju se proizvoditi, s usponom televizijskih vijesti.

U međuratnom je razdoblju, uzimajući u obzir isključivo gradske sredine, najviše Roma živjelo u Karlovcu, Zagrebu i još nekoliko gradova. Ipak, ogromna većina Roma živjela je u ruralnim sredinama, u većem postotku u odnosu na ostatak stanovništva, kao rezultat protjerivanja iz gradskih sredina od strane lokalnih vlasti. Romima je bilo zabranjeno dolaziti na područje Zagreba 1930-ih godina, njihovo kretanje je bilo ograničeno i kontrolirano.

Iako neki istraživači zaključuju da je odnos između Roma i neroma u tom razdoblju bio opterećen nepovjerenjem te lošom percepcijom Roma, postoje i pozitivni primjeri suživota i uvažavanja, od prve održane katoličke mise na romskom jeziku u Odri kraj Zagreba, do zajedničkih proslava i uživanja u glazbi romskih glazbenika u slavonskim selima.

 
Povratak na zanimljivosti