Print
23. 8. 2019.
Saran-na-krumpiru RECEPTI – NA ROMSKI NAČIN
RECEPTI – NA ROMSKI NAČIN
Autorica: Sindirela Bobarić

ŠARAN NA ROMSKI NAČIN

Šarana očistite i operite. Odrezanoj glavi i repu dodajte upotrebljivu iznutricu i stavite posebno za juhu od šarana. Trup razrežite okomito na komade široke dva- tri cm. Posolite ih i stavite na stranu.

 

U vatrostalnu posudu ili tepsiju stavite maslac da se rastopi, a na njega narežite tanje kriške (kao za krumpir – salatu) kuhanog krumpira. Rasporedite ih tako da pokriju dno. Posolite ih i na njih režite (na kolutove) vrlo tanke kriške luka, na luk sasvim tanke kriške slanine. Na sve to položite odozgo komade šarana. Zatim opet poklopite preostalim krumpirima koje ste narezali te prelijte preko svega pola kiselog vrhnja. Pecite u pećnici na srednjoj temperaturi oko dvadeset pet minuta. Kada je krumpir mekan, izvadite posudu i preko jela posipajte kosani svježi peršin i crvenu papriku. Na to sve možete preliti ostatak vrhnja te zapeći još 10 minuta. Uz jelo možete poslužiti i zelenu salatu. Dobar tek!

 

Sastojci:

 

Šaran do 1,5 kg
5 dag maslaca
4-5 srednja krumpira
Glavica i po luka
20 dag sušene slanine
Mjerica kiselog vrhnja
Pola žličice crvene paprike
Žlica sitno kosanog peršina, sol

 

 

 

 

CIGANSKI GULAŠ

Oljuštite luk i narežite na tanke kriške. Paprike operite, prepolovite, očistite od peteljki i sjemena te narežite na rezance. Slaninu narežite na kockice i popržite na masti.

 

Umiješajte meso sječeno na krupnije kocke i popržite ga sa svih strana. Dodajte luk, papriku i sitno sjeckani češnjak. Dinstajte na laganoj vatri. Crvenu papriku razmutite u običnoj goveđoj juhi kojom ćete dolijevati gulaš dok se dinsta.

Rajčicu poparite vrelom vodom, oljuštite i isijecite na kockice. Umiješajte ga u gulaš posolite, poparite i dinstajte još 15 minuta. Razmutite brašno u malo vode i uz neprekidno miješanje dodajte gulašu. Kuhajte još par minuta dok se saft ne zgusne po vašem ukusu. Uz to možete poslužiti i pire krumpir u kojem je umješan maslac i kiselo vrhnje, ulje i sol. Napomena: pravi romski gulaš KUHA SE NA NAČIN KOJIM SU KORISTILI NAŠI PRECI, U KOTLU NAD VATROM… Zato je dobra ideja za okupljanje društva na nekom pikniku.  Dobar tek!

 

Sastojci:

 

500 g luka
2 zelene paprike
2 crvene paprike
100 g mesnate dimljene slanine
200 g masti
350 g govedine za gulaš
350 g svinjetine od buta
2 režnja češnjaka
2-3 žlice slatke crvene paprike
2-3 žlice juhe
5 pet manjih rajčica
sol
papar
1 žličica brašna