Vijesti ROMI.HR

/
Print - PREDSTAVLJEN PROJEKT RoUm

PREISPITIVANJE MOGUĆNOSTI ZA SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO

13. 9. 2017.
PREDSTAVLJEN PROJEKT RoUm

Medijateka Francuskog instituta u Hrvatskoj bila je 11. rujna 2017. domaćin predstavljanju projekta RoUm i izložbi recikliranih dizajniranih predmeta u projektu koji propituje mogućnosti socijalnog poduzetništva zasnovanog na spoju romskih tradicijskih djelatnosti, zanata i vještina i umjetničkog dizajna.

Autor: ROMI.HR

Projekt RoUm okuplja hrvatske umjetnike i Rome koji se bave recikliranjem korištenih materijala i proizvoda kako bi kreirali dizajnirane predmete za unutarnje uređenje privatnih i poslovnih prostora.

Cilj projekta je podržati i proširiti tradiciju recikliranja i ponovne uporabe korištenih predmeta koja postoji u romskoj zajednici. Od romske zajednice u ovome području možemo puno naučiti. Zajedničkim radom, Romi i umjetnici volonteri daju novu priliku, novu namjenu zaboravljenim i odbačenim predmetima pretvarajući ih u kvalitetne objekte za unutarnju dekoraciju, promičući istovremeno održivi rast i razvoj, zaboravljene zanate, društvenu integraciju i socijalno poduzetništvo te odgovorniju potrošnju.

Osmišljen unutar poduzeća za socijalne inovacije ProPuh, projekt RoUm je pokrenut zahvaljujući podršci pokrajine Baden-Württemberg i Francuskog veleposlanstva u Zagrebu. Projekt su svojim aktivnim sudjelovanjem učinili mogućim Romi iz Slavonskog Broda.

U travnju ove godine projekt je dobio nagradu na Natječaju Open Danube koja se dodjeljuje najkvalitetnijim projektima posvećenim društvenoj integraciji Roma iz zemalja uz Dunav.

Na predstavljanju projekta su uz inicijatore i organizatore projekta govorili i predstavnici veleposlanstava Francuske i Njemačke koji su podržali projekt, a predmeti nastali u projektu su ponuđeni na prodaju.

Projekt su, predvođeni Jagodom Novak, ostvarili kreativnim idejama i marljivim radom Milan Mitrović, Nikola Destanović, Saša Destanović, Nenad Đorđević, Denis Erdelija, Igor Lenard, Denis Mitović i Morana Stinčić.

Iz perspektive potreba i interesa romske zajednice riječ je o zanimljivom projektu koji propituje mogućnosti za socijalno poduzetništvo zasnovano na spoju romskih tradicijskih djelatnosti, zanata i vještina i umjetničkog dizajna.

Predmete možete pogledati i kupiti putem web stranice http://propuh-roum.weebly.com/get-a-roum.html

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti