Vijesti ROMI.HR

/
Print - ZAGREPČANI PODIJELJENIH STAVOVA O DISKRIMINACIJI ROMA

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV RASNE DISKRIMINACIJE

21. 3. 2017.
ZAGREPČANI PODIJELJENIH STAVOVA O DISKRIMINACIJI ROMA
ZAGREPČANI PODIJELJENIH STAVOVA O DISKRIMINACIJI ROMA

Svake godine 21. ožujka obilježava se Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije. Romsko nacionalno vijeće, koje se kao dio svojih aktivnosti bavi i borbom protiv diskriminacije Roma, aktivno se uključilo u obilježavanje uličnom akcijom. Provele su je međunarodne volonterke na Trgu Petra Preradovića i Trgu bana Josipa Jelačića.

Autor: ROMI.HR

Generalna Skupština Ujedinjenih naroda 1966. godine proglasila je ovaj dan Međunarodnim danom borbe protiv rasne diskriminacije. Proglašenju je prethodio krvavi incident koji se dogodio u Sharpevilleu, u Južnoafričkoj Republici 1960. godine, kada je policija usmrtila 60 ljudi, koji su mirno prosvjedovali protiv zakona temeljenih na apartheidu.

S ciljem suzbijanja rasne diskriminacije i povećanja svijesti o ovom problemu u Hrvatskoj, volonterke RNV-a Vanja Ratković i Magdalena Nenković, danas su održale uličnu akciju. Na dva zagrebačka trga, intervjuirale su prolaznike, te dijelile informativni materijal građanima.

Reakcije prolaznika bile su različite. Skupina studenata glume prepoznala je Rome kao najdiskriminiraniju grupu u Hrvatskoj, a na drugom mjestu su, po njihovom mišljenju, ostale nacionalne manjine.

Riječ kojom su studenti glume opisali Rome u Hrvatskoj jeste "odbačeni".

Dvije socijalne radnice su također prepoznale Rome kao najviše diskriminirani skupinu. One su izjavile:

“Romi su diskriminirani pri zapošljavanju, u školama, u vrtićima, u institucijama gdje mogu ostvariti ustavna prava. Također, nisu uključeni u lokalne zajednice, iako bi mogli mnogo doprinijeti-oni su zapravo na rubu društva.”

Nekoliko umirovljenika smatralo je da su ljudi najviše diskriminirani na ekonomskoj razini, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Grupa srednjoškolaca smatra da su pripadnici romske nacionalne manjine diskriminirani, ali dio problema vidi u samim Romima, pritom zanemarujući širi kontekst i dubinu problema s kojima se Romi suočavaju:

“Romi jesu diskriminirani, ali su s druge strane i sami krivi. Oni bi se mogli potruditi da steknu znanje, ali se ne trude, u tome je stvar.”

Iz navedenih izjava može se zaključiti da su mišljenja Zagrepčana podijeljena. Podsjetimo i da je nedavno Amnesty International upozorio na široko rasprostranjenu diskriminaciju Roma u Hrvatskoj i naveo u godišnjem izvještaju da se oni i dalje susreću s brojim preprekama, poput otežanog pristupa obrazovanju, zdravstvenoj skrbi, stanovanju, zapošljavanju te javnim uslugama. 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti