Print
2. 5. 2023.
Izbori vnm 2023 IZBORNA MJESTA ZA IZBOR VIJEĆA ROMSKE NACIONALNE MANJINE ZAGREBA
Izvor: DIP
IZBORNA MJESTA ZA IZBOR VIJEĆA ROMSKE NACIONALNE MANJINE ZAGREBA

U nedjelju, 7. svibnja 2023. godine održavaju se izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Na tim izborima i pripadnici romske nacionalne manjine biraju članove svojih vijeća i predstavnike u jedinicama lokalne i područne samouprave u čijem stanovništvu sudjeluju u odgovarajućem, zakonom propisanom, broju.

Donosimo informacije o izbornim mjestima za Rome u Zagrebu.
 

romi.hr

Izbori se održavaju temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju izbora za članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i odluke o raspisivanju izbora za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

 

Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, sukladno Ustavnom zakonu, bi trebala djelovati s ciljem unapređivanja, očuvanja i zaštite položaja nacionalnih manjina u društvu. Pripadnici nacionalnih manjina biraju, na način i pod uvjetima utvrđenim Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, svoje predstavnike radi sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima putem vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama samouprave.  S ciljem unapređivanja, očuvanja i zaštite položaja nacionalnih manjina u društvu pripadnici nacionalnih manjina biraju, na način i pod uvjetima Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, svoje predstavnike radi sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima putem vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama samouprave.

Članovi vijeća nacionalnih manjina i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno na izborima, tajnim glasovanjem, na mandat od četiri godine.

Članovi vijeća i predstavnici nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave biraju se većinskim izbornim sustavom na način da cijelo područje općine ili grada, županije ili Grada Zagreba čini jednu izbornu jedinicu. Za članove vijeća nacionalne manjine izabrani su kandidati redoslijedom dobivenog najvećeg broja glasova birača koji su glasovali, dok je za predstavnika nacionalne manjine izabran kandidat koji je dobio najveći broj glasova birača koji su glasovali.

Biračka mjesta na kojima Romi sa prebivalištem u Zagrebu mogu glasati su:

Gradska četvrt Trnje, OŠ Davorina Trstenjaka, Krčka ulica 3

Gradska četvrt Črnomerec, OŠ Ivana Cankara, ulica Ivana Cankara 10

Gradska četvrt Peščenica – Žitnjak, Zapoljska 1, prizemlje lijevo

Gradska četvrt Peščenica, Zapoljska 1, prizemlje lijevo

Gradska četvrt Peščenica, Zapoljska 1, prizemlje desno

Gradska četvrt Gornja Dubrava, Dubrava 49, prizemlje kod porte

Gradska četvrt Donja Dubrava, Vrpoljska ulica 10

Gradska četvrt Sesvete, trg Dragutina Domjanića 4, prizemlje predvorje

Gradska četvrt Sesvete, trg Dragutina Domjanića 4, prizemlje desno

 

Izbori se održavaju u nedjelju, 7. svibnja 2023. godine, od 7 do 19 sati.