Print
8. 6. 2017.
SVEČANO OTVOREN EUROPSKI ROMSKI INSTITUT ZA KULTURU I UMJETNOST
Foto/Z.Jovanovic-Twitter
SVEČANO OTVOREN EUROPSKI ROMSKI INSTITUT ZA KULTURU I UMJETNOST
Autor: ROMI.HR

Europski romski institut za kulturu i umjetnost sa sjedištem u Berlinu trebao bi postati referentna točka za područje umjetnosti i kulture, a misija ove institucije je jačanje samopouzdanja Roma i smanjenje predrasuda većinskog stanovništva prema Romima.  

Otvorenje Europskog romskog instituta za kulturu i umjetnost (ERIAC) održano je danas, 8. lipnja 2017., u Berlinu.

Na svečanosti su govorili Thorbjørn Jagland, glavni tajnik Vijeća Europe;  Michael Roth državni ministar europskih poslova u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Njemačke; George Soros, predsjedavajući Fondacije „Otvoreno društvo; Željko Jovanović, predsjedavajući Odbora ERIAC-a; Timea Junghaus, direktorica ERIAC-a, povjesničarka umjetnosti i kustosica; Sead Kazanxhiu, umjetnik, mladi romski aktivist; Dijana Pavlović, predsjedavajuća Alijanse za Europski romski institut za kulturu i umjetnost; Romani Rose, predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Sinta i Roma.

Povodom otvorenja ove institucije Željko Jovanović je izjavio: „Ovaj Institut će pripadati Romima. To će biti ostavština koju će naslijediti sljedeće generacije Roma.“

Na svečanosti je govorio i George Soros: „Uspješni Romi se suočavaju s predrasudama i skrivaju svoj etnički identitet; stereotipi ostaju nepromijenjeni. Ponositi se romskim identitetom i imati snažno samopouzdanje, to su dvije stvari kojima se može prevladati duboko ukorijenjen rasizam. Europski romski institut za kulturu i umjetnost će pomoći u suzbijanju negativnih stavova prema Romima i to će biti svojevrsna akademija unutar koje će romski vizualni umjetnici, performeri, pisci, lingvisti, povjesničari, medijski stručnjaci i drugi davati svoj doprinos očuvanju, ponovnoj izgradnji i daljnjem razvoju romske kulture i identiteta. Želim ERIAC-u veliki uspjeh.“

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland je između ostalog rekao kako je „pokretanje ERIAC-a vrlo značajan trenutak“ te dodao da "moramo nastaviti raditi na borbi protiv diskriminacije Roma, ali istodobno trebamo prepoznati doprinos Roma u stvaranju europske kulture."

Michael Roth je izjavio: "Europski romski institut za kulturu i umjetnost ima punu podršku njemačke vlade - mi smo se obvezali raditi na suzbijanju predrasuda prema Romima jer još se s tim problemom suočavamo diljem Europe. Oduševljen sam činjenicom da će ovaj Institut imati ured u Berlinu - gradu koji je prepun kulture i nalazi se u središtu demokratske i liberalne Europe."

Program svečanosti uključuje i razgledavanje umjetničke izložbe “Transcending the Past, Shaping the Future” koja prikazuje radove suvremenih romskih umjetnika iz osam zemalja. Njihovi radovi reflektiraju fokus ovog novoutemeljenog Instituta, a to je: stvaranje prostora za podpredstavljene romske umjetnike i performere u europskoj mainstream kulturi i umjetnosti.