Zanimljivosti ROMI.HR

/
Print - JURIJ JUNAKOV: ZVIJEZDA ‘ERDELEZI FESTIVALA ROMSKE GLAZBE’

PROSLAVA ĐURĐEVDANA U SAD-u

26. 3. 2017.
JURIJ JUNAKOV: ZVIJEZDA ‘ERDELEZI FESTIVALA ROMSKE GLAZBE’
Foto/Tom Pich
JURIJ JUNAKOV: ZVIJEZDA ‘ERDELEZI FESTIVALA ROMSKE GLAZBE’
Autor: BWW News Desk

'Voice of Roma' (Glas Roma), ljudsko-pravaška organizacija koja radi na promociji kulture, umjetnosti i tradicije balkanskih Roma, objavila je program 'Erdelezi festivala romske glazbe' koji će biti održan u subotu, 6. svibnja 2017. u Hrvatsko-američkom centru u San Franciscu.

Večernji plesno-glazbeni program u kojem će sudjelovati glazbenici Jurij Junakov i Sal Mamudoski te grupa 'Grand Masters of Roma Music' bit će zaokružen radionicama za instrumentaliste i plesače.

Dobitnik Nagrade za očuvanje nacionalne baštine Nacionalne zaklade za umjetnost postigao je međunarodnu slavu kao saksofonist poznat po izvođenju bugarske „svadbene glazbe“ zajedno s Ivom Papasovim i njihovom legendarnom grupom Trakiya. Junakova glazba se ističe po improvizaciji, brzom tempu, velikom broju glazbenih ornamenata i složenim ritmičkim obrascima. Ovaj glazbeni stil je dobio naziv po svečanostima kao što su vjenčanje, krštenje, proslava obrezivanja, na kojima su glazba i ples neophodni.

Junakov je emigrirao u New York 1994. godine i osnovao 'Yuri Yunakov ansambl', s kojim je imao turneje diljem Europe i SAD-a, uključujući i koncerte na Smithsonian Folklife festivalu, kao i na Festivalu narodne glazbe te na Monterey svjetskom glazbenom festivalu. Sudjelovao je i u nedavno snimljenom kanadskom dokumentarnom filmu o saksofonistima,'The Devils' Horn'.

Rođen 1988. godine i odrastao u New Yorku u romskoj obitelji porijeklom iz Makedonije, Sal Mamudoski je glazbeno obrazovan u obitelji Junakov i s vremenom je zadobio reputaciju jednog od vodećih klarinetista koji izvodi romsku „svadbenu glazbu“.

Junakovu i Mamudoskom su se pridružili klavijaturist i vokalist Erhan Umer (Rambo) i instrumentalist Rumen Sali Shopov. Shopov izvodi i poučava tamburicu, bouzouki, dumbek, bubanj i tapan. Kao vrsni poznavatelj grčkih, makedonskih, bugarskih, romskih i turskih glazbenih stilova, Shopov je održao niz koncerata u SAD-u, neke i zajedno s Junakovom, tijekom 2007.

Festivalska događanja počinju s instrumentalnim radionicama koje će voditi Junakov i članovi grupe 'Grand Masters of Roma Music'. Uz to će biti održana panel rasprava s umjetnicima, koju će moderirati Sani Rifati, predsjednik organizacije ' Voice of Roma' i profesorica Carol Silverman, stručnjakinja za romsku kulturu. Festival će završiti održavanjem plesne radionice.

'Voice of Roma' je nevladina organizacija sa sjedištem u Kaliforniji koja promiče bogatu kulturnu baštinu Roma staru 600 godina, kroz festivale i edukacijske radionice.

Također rade na jačanju svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju i podržavaju napore Roma za izgradnju i povezivanje njihovih zajednica i poboljšanje životnih uvjeta. U svojoj 20-godišnjoj povijesti,ova organizacija je podržala brojne edukativne programe za Rome, kao i nekoliko turneja s cijenjenim umjetnicima, poput posljednje američke turneje glazbene zvijezde Esme Redžepove, koja je preminula 2016. godine.

Predsjednik organizacije, Sani Rifati, je Rom s Kosova koji je emigrirao u Sjedinjene Države 1993. godine. Rifati je predavao na mnogim međunarodnim plesnim radionicama i festivalima.

Panelistica u raspravi koja će biti održana na ovom Festivalu i članica 'Voice of Roma', profesorica Carol Silverman, aktivistica je i stručnjakinja za romsku glazbu. Njezina knjiga 'Romski putevi: kulturne politike i balkanska glazba u dijaspori' (2012.) osvojila je nagradu Društva za etnomuzikologiju.

„Erdelezi” (Đurđevdan) je naziv za proljetni romski praznik koji povezujemo s plodnošću i obnovom.

Erdelezi festival nastoji usmjeriti interes i pozornost javnosti na kontinuiranu borbu Roma diljem svijetu da se suzbiju stereotipi o Romima i na napore Roma da utječu na poboljšanje njihovog života i jačaju vidljivost Roma na međunarodnoj razini.

„Malo Amerikanaca zna da jedan milijun Roma živi u Americi, da su Romi najveća manjina u Europi i da Romi imaju bogatu i raznoliku kulturu, usprkos stoljetnoj diskriminaciji koju trpe”, kaže Silverman. „Nadalje, festivali romske glazbe su često stereotipne fantazije koje vode prema egzotizmu. Nasuprot tome, Erdelezi festival koji organizira 'Voice of Roma', postavlja glazbu u njezin kulturno-povijesni kontekst." 

 
Povratak na zanimljivosti