Vijesti ROMI.HR

/
Print - EU PETICIJA ZA NACIONALNE I JEZIČNE MANJINE

JOŠ OSAM DANA ZA POTPIS EU PETICIJE

27. 3. 2018.
Minority-safepack 2 EU PETICIJA ZA NACIONALNE I JEZIČNE MANJINE
Izvor: language-diversity.eu
EU PETICIJA ZA NACIONALNE I JEZIČNE MANJINE

U utorak, 3. 4. 2018. godine ističe jednogodišnji rok za prikupljanje milijun potpisa građana EU za inicijativu Federalne unije europskih nacionalnosti (FUEN) 'Minority SafePack' – Milijun potpisa za raznolikost u Europi. Do sada prikupljeno 979.790 potpisa, a zadani broj potpisa prikupljen je do sada u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Litvi, Latviji, Danskoj, Španjolskoj i Hrvatskoj. U Hrvatskoj je do sada 9.715 građana potpisalo peticiju. 

ROMI.HR

Kao što je portal ROMI.HR izvještavao u lipnju 2017. godine ovom 'on line' peticijom cilj je prikupiti milijun potpisa građana EU za inicijativu Milijun potpisa za raznolikost u Europi - 'Minority SafePack'. Peticija je poziv Europskoj uniji da usvoji skup pravnih akata kojima bi se poboljšala zaštita pripadnika nacionalnih i jezičnih manjina te pojačala kulturna i lingvistička raznolikost u Uniji. To mora uključivati mjere politika na području regionalnih i manjinskih jezika, obrazovanja i kulture, regionalne politike, participacije, jednakosti, audiovizualnog i drugog medijskog sadržaja te potpore regija (i država).

Uz potrebu da se u roku godinu dana, koji istječe u utorak, 3. travnja 2018. godine, prikupi najmanje milijun potpisa građana EU uvjet za uspjeh inicijative je i da se u najmanje sedam država Europske unije prikupi dovoljno potpisa kako bi se dosegnuo zadani broj odnosno prag ('treshold') za pojedinu državu. Ovaj drugi cilj je ostvaren obzirom da je zadani broj potpisa već ostvaren u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Litvi, Latviji, Danskoj, Španjolskoj i Hrvatskoj.

Prije pet godina - 2013. godine ovu je inicijativu institucijama Europske unije podnio Građanski odbor. Nakon dobivene negativne odluke od strane Europske komisije i duge pravne procedure na Sudu Europske unije u Luxembourgu, Građanski je odbor ipak u konačnici dobio pozitivnu odluku u veljači 2017. godine. Kao rezultat tog procesa  Europska komisija je morala ponovno odlučivati o inicijativi. Kao rezultat dijaloga između Građanskog odbora i Europske komisije o tom pitanju inicijativa 'Minority SafePack Initiative' je registrirana u proljeće 2017. godine i počeo je proces prikupljanja potpisa u državama članicama Europske unije.

Od 11 prijedloga koji su u početku bili predloženi, Komisija je potvrdila kako je njih 9 u njezinoj nadležnosti i ti prijedlozi su predmet ove peticije. Ukoliko se prikupi milijun potpisa, Europska komisija će dobiti obvezu aktivno se uključiti u rješavanje 9 pitanja odnosno prijedloga koja su predmet ove inicijative.

Inicijator peticije FUEN je najveća krovna organizacija autohtonih nacionalnih manjina u Europi osnovana 1949. godine u Parizu. U europskim državama živi oko 340 340 autohtonih nacionalnih manjina sa više od 100 milijuna pripadnika. U Europskoj uniji uz 24 službena jezika postoji i 60 regionalnih ili manjinskih jezika.

Uspjeh u prikupljanju milijun potpisa znatno bi uticao na poticanje Europske unije na poduzimanje mjera u cilju poboljšanja položaja nacionalnih i jezičnih manjina. Pravo potpisa peticije imaju svi građani s pravom glasa, a ne samo oni koji su pripadnici nacionalnih manjina. Peticiju je do sada ''online' potpisalo 624.035 građana, 'offline' je potpisalo 355.755 građana i osam dana prije krajnjeg roka još nedostaje 20.210 potpisa za uspjeh inicijative.

Peticiju, još tjedan dana, možete potpisati putem web stranice, gdje ćete pronaći obrasce na jezicima različitih država uključujući i obrazac na hrvatskom jeziku.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti