Vijesti ROMI.HR

/
Print - KURIKULUM ZA ROME

SAVJETOVANJE O KURIKULUMU ZA ROME

24. 9. 2018.
KURIKULUM ZA ROME

Objavljeno je savjetovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja s zainteresiranom javnošću o Prijedlogu kurikuluma predmeta Romski jezik i kultura- model C. Prvi je to kurikulum za Rome pripremljen u Republici Hrvatskoj. Ključna pretpostavka prihvatljivosti ovog prijedloga Kurikuluma za pripadnike romske nacionalne manjine će biti ravnopravno korištenje ovog Kurikuluma u obrazovanju i manjine Roma u Hrvatskoj koji govore romani chib i većine Roma koji govore bajaški.

ROMI.HR

Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavijestilo je zainteresiranu javnost o otvorenom javnom savjetovanju o Prijedlogu kurikuluma predmeta Romski jezik i kultura - model C. Kurikulum sadrži smjernice za rad unutar predmeta Jezik i kultura romske nacionalne manjine. Ovim dokumentom utvrđuju se ciljevi, domene i ishodi poučavanja nastavnog predmeta. Ishodi su opisani po razredima.

Prijedlog kurikuluma za Rome je pripremila Stručna radna skupina. Skupinu je krajem 2015. godine nakon provedenog javnog poziva imenovao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Članovi Stručne radne skupine koju su izradili prijedlog Kurikuluma Njegovanje jezika i kulture romske nacionalne manjine u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske (model C) su bili Elvis Kralj iz OŠ u Pribislavcu, Siniša-Senad Musić, iz Romskog nacionalnog vijeća, Petar Radosavljević s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Natalija Sklepić iz Orehovice, Biserka Tomljenović iz Žiraha usluge d.o.o., Sonja Tošić-Grlač iz Međimurske županije i Bibijana Papo iz Romskog nacionalnog vijeća koju su članovi Stručne radne skupine izabrali za voditeljicu Skupine.  

Načela kurikuluma predmeta Njegovanje jezika i kulture romske nacionalne manjine su članovi Stručne radne skupine koja je pripremila prijedlog Kurikuluma zasnovali na principima fleksibilnosti, interkulturalnosti i pristupa usmjerenog prema učeniku.

Odgojno-obrazovni ciljevi učenja i poučavanja predmeta Jezik i kultura romske nacionalne manjine teže izgradnji školske kulture koja poštuje različitost i teži inerkulturalizmu i inkluzivnosti, stoga će njegova provedba biti u potpunosti uspješna jedino ako se elementi kurikuluma predmeta Jezik i kultura romske nacionalne manjine integriraju u školske kurikulume kako bi pojedino školsko okruženje doživjelo pozitivne promjene u situaciji u kojoj su pripadnici romske nacionalne manjine u riziku od isključenosti.

Domene odnosno koncepti u organizaciji predmetnog kurikuluma su jezik i komunikacija, vrijeme i prostor, stvaralaštvo i tradicija te identiteti i ljudska prava.

Prema Prijedlogu Kurikuluma materinskog jezika i kulture za romsku nacionalnu manjinu izrađen je za  tri sata tjedno odnosno ukupno 105 sati godišnje, a broj sati se može proširiti do maksimalno pet sati tjedno, ovisno o potrebi romske nacionalne manjine i mogućnosti financiranja osnivača.

Kurikulum je Stručna radna skupina pripremala vodeći se, kako su istakli, stavom da predloženi Kurikulum bude temelj za ravnopravan pristup obrazovanju i manjine Roma u Hrvatskoj koji govore romani chib i većine Roma koji govore bajaški. Radi se o jedino ispravnom pristupu u situaciji u kojoj ogromnu većinu (oko 70-75%) Roma u Republici Hrvatskoj čine Romi koji svoj materinji jezik zovu bajaškim, a riječ je o jeziku koji je vrlo različit od romani chiba - jezika koji koristi većina Roma u svijetu. 

Pored savjetovanja sa zainteresiranom javnosti o Savjetovanje sa zainteresiranom javnosti o Prijedlogu kurikuluma predmeta Romski jezik i kultura - model C Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je poziv na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću i o Prijedlogu kurikuluma predmeta Češki jezik - model A, Prijedlogu kurikuluma predmeta Češki jezik i kultura u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske - model C, Prijedlogu nacionalnog kurikuluma predmeta Srpski jezik - model A, Prijedlogu kurikuluma predmeta Srpski jezik - model C kao i o Prijedlogu kurikuluma predmeta Talijanski jezik i književnost - model A.

Javno savjetovanje otvoreno je 30 dana, a povratna informacija bit će objavljena u sustavu e-Savjetovanja. Savjetovanje je otvoreno do petka, 28. rujna 2018. godine, a prijedlog Kurikuluma koji je predmet savjetovanja možete pronaći na poveznici.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti