Vijesti ROMI.HR

/
Print - NAPAD NA ŽENU U ZAGREBU

ZLOČIN IZ MRŽNJE U CENTRU ZAGREBA?!

23. 3. 2021.
Mup rh NAPAD NA ŽENU U ZAGREBU
Izvor: MUP RH
NAPAD NA ŽENU U ZAGREBU

Strašni napad na ženu dogodio se 28. veljače 2021. godine u samom središtu Zagreba. Oko 14.10 sati dvojica mladića, 19-godišnjak i 20-godišnjak, gurnuli su ženu pod tramvaj na stajalištu tramvaja na Trgu kralja Petra Krešimira IV. Ona je udarila u tramvaj i pala između njega i tračnica nakon čega ju je tramvaj vukao tri metra po tlu. Žena je zadobila više tjelesnih ozljeda i pukom srećom je preživjela.

Autorica: Daria Maracheva

Nakon što su osumnjičeni uhićeni i ispitani, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu izjavilo je da se radi o napadu iz netrpeljivosti prema ljudima druge spolne orijentacije. Napadači su, naime, vidjeli ženu koja je bila u društvu svog partnera i pomislili su da je ona muškarac i da se radi o istospolnom paru.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 20. ožujka 2021. podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage nije prihvatio prijedlog državnog odvjetništva i pustio je okrivljenike da se brane sa slobode. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu najavilo je žalbu na tu sudsku odluku.

Međutim, kritici je izložena ne samo odluka suca istrage Županijskog suda u Zagrebu već i Općinsko državno odvjetništvo koje je 20 i 19-godišnjaku na teret stavljalo pokušaj teškog ozljeđivanja, ali ne i zločin iz mržnje. Udruga Zagreb Pride je oštro kritizirala Općinsko državno odvjetništvo na svojoj Facebook stranici i najavila je podnošenje kaznene prijave, i to radi pokušaja ubojstva zbog mržnje temeljem spolne orijentacije.

Napad na ženu zaista zaprepašćuje svojom okrutnošću budući da su okrivljenici pokazali spremnost ubiti nepoznatu osobu samo zbog sumnje u drugačiju seksualnu orijentaciju i to usred bijela dana praktički u samom središtu Zagreba. 

U listopadu 2019. godine istraživački centar Williams Institute objavio je izvještaj koji sadrži Globalni indeks prihvaćenosti, odnosno mjerenje relativne razine društvene prihvaćenosti LGBT osoba i njihovih prava. Indeks je sastavljen na osnovi anketnih podataka iz 174 različite zemlje, u različitim razdobljima od 1981. do 2017. godine. Prema Globalnom indeksu prihvaćenosti u razdoblju od 2014. do 2017. godine Hrvatska se nalazila na 54. mjestu među 174 zemlje (17. mjesto među 27 država EU).

Unatoč određenom napretku u ovom području u odnosu na razdoblje od 2009. do 2013. godine kada se Hrvatska nalazila na 73. mjestu, slučaj napada na Trgu kralja Petra Krešimira IV. svjedoči o tome da je razina mržnje prema drugima i drugačijima još uvijek vrlo prisutna u hrvatskom društvu.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti