Vijesti ROMI.HR

/
Print - ŠKOLA U OREHOVICI DOBILA NOVU DVORANU

NOVA ŠKOLSKA DVORANA

10. 9. 2018.
ŠKOLA U OREHOVICI DOBILA NOVU DVORANU

Učenici i nastavnici Osnove škole u Orehovici u Međimurskoj županiji imali su ove godine trostruki razlog za zadovoljstvo. Jedan je bio početak školske godine u kojoj ova škola obilježava 150 godina sustavnog obrazovanja u Orehovici, drugi je početak provođenja eksperimentalnog programa ''Škola za život'' u Orehovici, a treći otvaranje nove školske sportske dvorane. Romi čine dvije trećine ukupnog broja učenika ove Osnovne škole. 

 

ROMI.HR

U Orehovici, u Međimurskoj županiji, jučer je svečano otvorena nova školska sportska dvorana Osnovne škole Orehovica. Tako je Osnovna škola koju u školskoj godini 2018./2019. pohađa ukupno 306 učenika, od kojih je dvotrećinska većina pripadnici romske nacionalne manjine, dobila moderno uređen i opremljen prostor za sportske i druge aktivnosti.

Novu sportsku dvoranu otvorio je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva u društvu Blaženke Divjak, ministrice znanosti i obrazovanja i Matije Posavca, župana Međimurske županije. Svečanosti otvaranja dvorane prisustvovali su i predstavnici vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, više saborskih zastupnika, predstavnici općinskih i županijskih vlasti i drugih institucija i drugi predstavnici javnog i političkog života Orehovice i Međimurske županije. Posebno zadovoljstvo otvaranjem dvorane pokazali su učenici i nastavnici Osnovne škole i drugi mještani Orehovice i susjednih naselja.

„Ova školska godina za nas je posebno bitna, zbog tri razloga: Prvi je što smo školsku godinu započeli u eksperimentalnom programu „Škola za život“ gdje smo za 300 tisuća kuna nabavili pametne ploče, tablete i ostalu opremu. Drugi razlog je što obilježavamo 150 godina sustavnog obrazovanja u Orehovici, a treći otvorenje školske sportske dvorane.“, tim riječima svoje obraćanje na svečanosti je započeo Željko Krištofić, ravnatelj Osnovne škole Orehovica.

 

Učenici škole na svečanosti su izveli prigodni kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili Mali zbor Osnovne škole Orehovica, recitatori te na samom kraju, spletom međimurskih pjesama i igara, mladi folkloraši. Njihov nastup prisutni su nagradili posebno velikim aplauzom.

Prvi sportski događaj koji je održan u novoj dvorani bila je prijateljska odbojkaška utakmica između OK Mladost Vularija i OK Međimurje Centrometal.

Cjelokupna investicija izgradnje nove dvorane iznosi 15.556.604,77 kuna. Projekt je, s najvećim udjelom, financirala Međimurska županija s 9.045.317,46 kuna odnosno malo više od 58%. Projekt su sufinancirali i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU s 3.850.000,00 kuna odnosno malo manje od 25%, Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 2.199.832,31 kuna odnosno malo više od 14% i Općina Orehovica s 461.455,00 kuna odnosno malo manje od 3%. Zanimljivo je kako, prema podacima Ministarstva financija, Međimurska županija najviše izdvaja za obrazovanje, više od 40 posto svog proračuna.

Najznačajniji osobni doprinos uspješnom provođenju projekta izgradnje nove dvorane svojim nastojanjima i zalaganjem dali su Branko Sušec, bivši dugogodišnji ravnatelj škole i Franjo Bukal, načelnik Općine Orehovica.

Na svečanosti otvaranja je istaknuto kako školska sportska dvorana udovoljava svim propisanim pedagoškim standardima. Riječ je o višenamjenskom objektu prilagođenom raznovrsnim sportskim aktivnostima i drugim manifestacijama. Dvorana ima i tribine za gledatelje te je opremljena sportskim i drugim nastavnim rekvizitima. Kao dio projekta izgradnje nove dvorane uređena su i vanjska igrališta Osnove škole.

Projekt, kroz koji je izgrađena i uređena dvorana, uključuje i potrebnu dogradnju škole za organiziranje jedno-smjenske nastave. Planirana je dogradnja i opremanje šest novih učionica spojnog hodnika, prostora za produženi boravak te prilagođavanje prostora osobama s invaliditetom uključujući i ugradnju dizala.

Novu, modernu školsku dvoranu će osim učenika prilikom izvođenja nastave i drugih aktivnosti koristiti i šesnaest sportskih udruga koje djeluju na području Orehovice.

Prema informacijama koje smo dobili od ravnatelja Željka Krištofića: ''U Osnovnu školu Orehovica, trenutno je upisano 306 učenika od kojih su 200-tinjak učenici pripadnici romske nacionalne manjine.'' Prema navedenim informacijama oko dvije trećine svih učenika ove Osnovne škole su pripadnici romske nacionalne manjine, što Osnovu školu Orehovica čini školom s jednim od najvećim udjelom pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Navedeni podaci o dvostruko većem udjelu pripadnika romske nacionalne manjine u odnosu na ostale učenike otvaraju i brojna pitanja o mogućnostima integracije u obrazovanju pripadnika romske nacionalne manjine.

Osnovna škola Orehovica kandidirala se i bila od Ministarstva znanosti i obrazovanja prihvaćena za jednu od škola u kojima će se provoditi eksperimentalni program “Škola za sve”. Za potrebe provođenja tog programa za učenike su nabavljeni tableti, pametne ploče i druga informatička oprema.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti